Ruimte voor bestuur / financieel

De gemeente voert de collectieve zaken uit die we als inwoners van de Utrechtse Heuvelrug belangrijk vinden. Als inwoner en ondernemer wil je dat de gemeente er voor jou is en goed werk levert. Geen onnodige regels en goed omgaan met de financiën. Aan de andere kant moet er ook ruimte zijn om onze gemeente goed te besturen. De volgende punten moeten daaraan bijdragen:

 

·       Het gemeentebestuur neemt in hun afweging altijd de effecten op de lange termijn mee.

·       Wij willen professionele, klantvriendelijke ambtenaren die zich in de inwoner verplaatsen, snel reageren en kwaliteit leveren. Als mensen zelf niet naar de gemeente kunnen komen, komt de gemeente op afspraak zo mogelijk naar hen toe. Ambtenaren denken mee, zoeken naar oplossingen, kijken wat wél kan.

·       Een goed bereikbare gemeentelijke organisatie, zowel fysiek als digitaal. Voor bewoners die dit niet kunnen, of geen toegang hebben tot digitale middelen, moet er voldoende hulp zijn.

·       Daar waar het kan, het aanvragen van vergunningen vereenvoudigen.

·       Een integere- en betrouwbare inkoop van de gemeente waarbij duurzaamheid, indien mogelijk lokaal inkopen en budgetcontrole belangrijke factoren zijn.

·       Heldere communicatie via de middelen die de gemeente tot haar beschikking heeft. De gemeente moet regelmatig toetsen of belangrijke informatie wel de doelgroep bereikt.

·       Wij willen een gemeente die zich concentreert op haar kerntaken. Daarmee willen we bereiken dat de gemeentelijke belastingen voor de inwoners en ondernemers niet verder zullen stijgen.

·       Wij willen daarnaast in ieder geval af van het automatisme dat de gemeentelijke belastingen jaarlijks stijgen met het inflatiepercentage.

·       Wij willen de gemeentelijke woonlasten (OZB, riool- en reinigingsheffing) zo laag mogelijk houden.

·       Transparantie over de uitgaven en de gemaakte keuzes.

·       De gemeentelijke schuld is te hoog. Wij willen dat de gemeente deze in lijn met landelijke richtlijnen actief afbouwt en laag houdt.

·       De diensten en producten die de gemeente aanbiedt, hebben een scherpe prijs-/kwaliteitverhouding.

·       Toeristen- en forensenbelasting zijn alleen gerechtvaardigd als deze voor een belangrijk deel worden gebruikt voor de instandhouding en verbetering van toeristische faciliteiten. De sector dient te allen tijde bij de besteding te worden betrokken.

·       Gemeentelijke leges moeten kostendekkend zijn en worden berekend naar percentage en zonder drempel.

 

·       Een goede financiële huishouding is van groot belang. We vinden dat de gemeente een strikte scheiding tussen inkomsten en uitgaven hoort te hebben. De begroting moet realistisch worden opgesteld en alle te verwachte uitgaven moeten worden opgenomen.

·       Wij willen dat de gemeente kritisch beoordeelt of het mogelijk is taken te standaardiseren, uit te besteden aan de markt of samen met andere gemeenten uit te voeren als dat voordelen biedt voor de inwoners. Uiteraard mag dit alles niet ten koste gaan van de kwaliteit.

·       De inwoners van de Utrechtse Heuvelrug moeten tijdens openingstijden zonder afspraak (behalve op zaterdag) onbeperkt terecht kunnen op de gemeentewerf.

·       De groene container wordt in de zomer maanden elke week geleegd, de kosten daarvoor worden verwerkt in de tarieven.

·       De doorbelasting van de afvalstoffenheffing moet eerlijker verdeeld worden naar rato van verbruik.

De kosten voor het wijzigen van een bestemmingsplan moeten verlaagd worden