Ruimte voor ontwikkeling van Jong en Oud

De VVD Utrechtse Heuvelrug staat voor gelijke kansen voor iedereen. Toegang tot ontwikkeling voor jong en oud staat hierbij centraal. Onze gemeente heeft hierin veel te bieden. Wij willen een veilige ruimte bieden voor opvang en onderwijs voor kinderen. Op school leren kinderen wat onze normen en waarden zijn en hoe we omgaan met anderen. Wij zetten ons in voor:

 

·       Initiatieven die eenzaamheid onder ouderen bestrijden.

·       De gemeente zorgt voor goede schoolgebouwen en een veilige schoolomgeving.

·       Het vroeg signaleren van ontwikkelingsachterstanden bij kinderdagverblijven.

·       Kwalitatief goede scholen met een goed binnenklimaat maar wel binnen de gestelde regels en zodat iedere school gelijke voorzieningen krijgt. Bovenwettelijke uitgaven moeten wij voorkomen, extra mogelijkheden kunnen ontstaan door de bouw van een school te combineren met woningbouw.

·       We willen dat schoollocaties gecombineerd worden met voorzieningen als een kinderdagverblijf, naschoolse opvang, muziekonderwijs en sportfaciliteiten. Dit voorkomt dat kinderen onnodig veel na schooltijd heen en weer moeten worden gebracht.

·       Het behouden van voldoende voorgezet onderwijs.

·       De Mavo Doorn, het Vakcollege Maarsbergen (NXT Maarsbergen en Doorn) en Beukenrode Onderwijs zijn kleinere scholen, maar voor onze jeugd en samenleving belangrijk dat deze blijven bestaan. Het is geweldig dat in onze gemeente leerlingen nog een vak kunnen leren.

·       Voldoende aanbod van speciaal en passend onderwijs.

·       Onderwijs- en omscholingsmogelijkheden voor volwassenen.

·       Stimuleren en faciliteren van cursusprojecten (kennisoverdracht) in de dorpen.

·       Aandacht voor laaggeletterdheid zodat iedereen die moeite heeft met lezen kan deelnemen aan de samenleving.

Aandacht en waardering voor vrijwilligerswerk bij de politie, brandweer, boa’s, groenvoorziening, landgoederen, moestuinen, sportverenigingen, zorgboerderijen, bibliotheken, musea, etc.