Ruimte voor de zorg

De VVD vindt het belangrijk dat iedereen ruimte heeft om zorg te kunnen ontvangen en geven daar waar nodig. Als inwoners dat zelf niet lukt moet de gemeente er zijn om te helpen. Preventieve zorg, door ketenaanpak en een goede coördinatie van de verantwoordelijkheid, vindt de VVD belangrijk. Tijdig optreden kan in potentie veel problemen voorkomen. Onze doelen willen we bereiken door in te zetten op de volgende punten:


·       Als ouders en kinderen een probleem hebben of ondersteuning nodig hebben, kunnen ze hulp zoeken bij jeugdzorg. Als kinderen ontsporen of ouders het belang van hun kinderen schaden, komt de gemeente in actie en schakelt de jeugdzorg in.

·       Kinderen die jeugdzorg nodig hebben, zijn erbij gebaat zo snel mogelijk bij de juiste hulpverlener terecht te komen. Daarvoor is de juiste indicatiestelling vereist en is een diepgaande kennis nodig om tot die indicatiestelling en de best passende zorg te komen. Daarom willen wij dat de gemeente samen met de zorgpartijen (die immers over die kennis beschikken) de wijze van indicatie stellen optimaliseert.

·       Voor een optimale hulpverlening is het noodzakelijk dat de zorgorganisaties nauw samenwerken om de beste hulp te bieden aan jongeren. We willen dat de gemeente een dergelijke nauwe, interdisciplinaire samenwerking faciliteert.

·       Goede preventieve maatregelen voorkomen later problemen en dure zorg. Daarom willen we dat misstanden, huiselijke problemen en (mogelijk) probleemgedrag van jongeren zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd en aangepakt. Alle instanties die te maken hebben met jeugd hebben daarbij een belangrijke signalerende taak. We willen daarom dat de gemeente de sociale dorpsteams een eerste hulpfunctie toebedeelt en koppeling tot stand blijft brengen tussen de zorginstellingen, scholen, het jongerenwerk, sportverenigingen, cultuurorganisaties en ook de politie. Door korte lijnen tussen deze organisaties kan zorg vroeg en gericht worden georganiseerd. 

·       Jongeren moeten ook zelf eenvoudig de weg kunnen vinden naar de juiste hulpverlener via de dorpsteams, die een belangrijke rol spelen in vroegsignalering van problemen en de aanpak daarvan.

·       De zorg wordt zoveel mogelijk ingericht volgens de behoeften van de zorgvrager waarbij wel geldt dat de meerkosten van duurdere keuzes door de zorgvrager worden gedragen.

·       Zorg moet voor iedereen goed toegankelijk zijn. De regels voor zorg en maatschappelijke ondersteuning zijn lang niet altijd goed te begrijpen en het is vaak niet duidelijk bij wie men voor een bepaalde (zorg)vraag terecht kan of waar men een aanvraag kan doen. Wij willen daarom dat de gemeentelijke website op een begrijpelijke en gebruikersvriendelijke manier de inwoners antwoorden geeft op hun vragen en hen wegwijs maakt. 

·       Wij willen daarnaast dat de inwoners met al hun zorgvragen bij één loket terecht kunnen; de medewerkers van dit loket denken in het belang van de inwoners mee en wijzen hen waar nodig door naar de juiste hulp-of zorgverlener.

·       Als meerdere zorgverleners betrokken zijn bij één persoon of gezin willen we dat die elkaar versterken en niet langs elkaar heen werken. De gemeente bevordert daarom dat die diverse zorgverleners voor die persoon of dat gezin uitgaan van één gecoördineerd zorgplan en één iemand die de zorg coördineert; dit geeft de zorgvrager meer duidelijkheid en de zorg wordt efficiënter, effectiever en in vele gevallen goedkoper.

·       De gemeente bevordert langdurig zelfstandig wonen door het faciliteren van levensloopbestendige woningbouw, het aanbrengen van technische voorzieningen aan de woning en het leveren van diensten; hierdoor gaat de kwaliteit van wonen en leven omhoog voor ouderen en mensen met een functiebeperking.

·       De gemeente zoekt nadrukkelijk de samenwerking met huisartsenpraktijken om een integraal zorgaanbod te realiseren. Ook willen wij dat de gemeente en de sociale dorpsteams nauw contact hebben met de huisartsen, bijvoorbeeld over de inkoop van zorg en over de manier waarop zij elkaar kunnen ondersteunen. 

·       Mantelzorg is enorm waardevol voor onze samenleving. De gemeente staat mantelzorgers bij om te voorkomen dat zij overbelast raken. Zo maakt de gemeente het mogelijk dat een vervanger zo nu en dan de zorgtaken van een mantelzorger overneemt, waardoor de mantelzorger even tot rust kan komen.

·       Wij willen dat de gemeente ruimhartig omgaat de regeling om tijdelijke bewoning toe te staan voor mantelzorgers bij of in de woning waar zij hun zorg verlenen.

·       Geweld achter de voordeur en andere gezinsonveiligheid wordt onmiddellijk aangepakt.

·       Onze gemeente kent meer dan 100 gezinnen met een complexe problematiek. De VVD wil met name de kinderen en vrouwen in deze gezinnen meer bescherming bieden door bij te dragen aan de versterking van de professionaliteit van de dorpsteams, uitbreiding van hun bevoegdheden en capaciteit om naast de doorverwijsfunctie ook urgente en eenvoudige problematiek direct te behandelen in samenwerking met alle partijen die werkzaam zijn in het sociaal domein.

·       Mensen met chronische psychiatrische problematiek hebben vaak moeite met de normale dagelijkse dingen zoals hun financiën beheren, het betalen van de huur, zorgen voor voldoende leefgeld. Hierbij is een groot risico op snelle verergering van (schulden)problematiek. We stimuleren een aanpak die deze verergering voorkomt.