Ruimte voor cultuur

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is rijk aan cultuur-historisch erfgoed. Met zijn vele landgoederen, musea, kastelen en culturele evenementen en activiteiten is er veel aanbod. De VVD Utrechtse Heuvelrug wil ruimte bieden aan culturele activiteiten en het behoud van historisch erfgoed, opdat cultuur voor iedereen bereikbaar is. Dit doen wij door in te zetten op de volgende punten:

 

·       De gemeente stimuleert kunst en cultuur door repetities, evenementen en

activiteiten te faciliteren.

·       Culturele organisaties hebben een rol bij het bevorderen van de leefbaarheid en het behoud van ons cultuurhistorische erfgoed. De gemeente subsidieert dergelijke organisaties mits zij zelf ook voor een belangrijk deel in hun eigen inkomsten kunnen voorzien. Tegelijk faciliteert de gemeente voldoende ruimte en mogelijkheden om de eigen inkomsten van dergelijke organisaties te kunnen vergroten.

·       De gemeente faciliteert het exposeren van kunstwerken in de openbare ruimte.

·       De gemeente faciliteert de instandhouding van een bibliotheekvoorziening. Deze voorziening vervult een centrale rol op het gebied van kennisdeling en uitwisseling voor jong en oud. Ook vormt de bibliotheek een belangrijke schakel binnen de aanpak van laaggeletterdheid en bevordering van digitale inclusie en zelfredzaamheid.

·       De gemeente beheert zelf geen cultuur- en dorpshuizen en ontmoetingscentra; dit beheer is in handen van private partijen. De gemeente gaat voor haar (financiële) relatie met elk van de beheerders uit van gelijkwaardige criteria.

·       Ruimte voor musea, kunst, erfgoed en cultuur. Zij zijn van grote waarde voor de inwoners, ondernemers en bezoekers en maken de gemeente aantrekkelijk en geven de dorpen sfeer en kleur.

·       Meer evenementen voor het jongere publiek (zie ook jongerenraad).

·       Vergunningverlening voor evenementen als het Bloemencorso, carnaval, de Grietmarkt of de Kastelentocht kan veel gebruiksvriendelijker; de procedure daarvoor moet daarom digitaal plaats kunnen vinden.

·       Bij evenementen hoort een veiligheidspakket dat past bij de omvang van het evenement en de grootte van de risico’s.

·       De vele monumenten in onze gemeente dragen bij aan de unieke ruimtelijke kwaliteit en uitstraling van onze dorpen en buitengebieden. De monumenten dienen dan ook beschermd te blijven waarbij ontwikkelingen ten behoeve van eigentijds gebruik en duurzaamheid wel mogelijk en betaalbaar moeten zijn. 

·       Particuliere grondbeheerders krijgen de ruimte om te ontwikkelen onder voorbehoud van het oorspronkelijke karakter.

·       Uitvoeringskosten lagere cultuursubsidies moeten in verhouding staan met het subsidiebedrag (fanfare etc.).