Ruimte voor de energietransitie

De zeven dorpen van de Utrechtse Heuvelrug liggen in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en het natuurgebied van de Kromme Rijn. De ruimte voor lokale herwinbare energieopwekking door middel van windmolens of zonneparken is uiterst klein. De lokale bijdrage aan de energietransitie zien wij vooral in het reduceren van de vraag, het bevorderen van de installatie van zonnepanelen op de daken van woningen in de dorpen en door bijvoorbeeld het overkappen van parkeerplaatsen. Het opwekken van energie mag niet ten koste gaan van onze inwoners of onze natuur. Onze bijdrage moet passen bij het landschap en het karakter van onze gemeente. Windmolens, zonnevelden of andere maatregelen mogen nooit de gezondheid of de kwaliteit van leven van onze inwoners in gevaar brengen en deze moeten haalbaar en betaalbaar zijn. Ruimte voor de energietransitie behalen we door:

 

·       Het stimuleren van energiebesparende maatregelen.

·       Het benutten van zoveel mogelijk daken voor zonnepanelen.

·       Het stimuleren van innovatie en innovatieve technieken die wel in ons landschap passen, minder zichtbaar/invasief zijn en minder ruimte in beslag nemen (want die is schaars), door daar als gemeente ook actief naar te vragen.

·       Zoveel mogelijk gecombineerd ruimtegebruik, zoals bijvoorbeeld energieleverend en/of circulair bouwen, het overkappen van parkeerplaatsen en zonnepanelen langs de snelweg.

·       Het wegnemen van belemmeringen die maken dat burgers en bedrijven nog niet alles doen wat ze zouden kunnen doen aan besparende maatregelen of eigen energieopwekking. Hier kun je denken aan minder of geen leges voor verduurzaming, versnelde vergunningstrajecten, minder beperkende regels voor omkeerbare maatregelen, minder beperkende regels rondom gemeentelijke monumenten voor bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen en energiebesparing etc.

·       Behoud van gasleidingen en van de kabels- en leidingen bij renovaties zodat deze bruikbaar en beschikbaar blijven voor ontwikkelingen zoals waterstofgas.


·