Ruimte voor ondernemen

Ondernemers zorgen voor werk, inkomen en producten. Het Midden en Kleinbedrijf (MKB) is de economische motor van onze samenleving. De VVD Utrechtse Heuvelrug ondersteunt dit en wil ruimte in onze gemeente voor ondernemen. Minder regels en een gemeente die denkt in oplossingen zijn de kern van onze in zet. Daarbij vragen we extra aandacht voor startende ondernemers en circulair ondernemen. Het past in onze landelijke omgeving om duurzaam met grondstoffen om te gaan. Ruimte voor ondernemen willen we stimuleren door:

·       Vrijheid voor ondernemers om hun eigen openingstijden te bepalen, mits het geen overlast veroorzaakt


·       Regelmatig moeten bestaande regels tegen het licht worden gehouden op nut en noodzaak, bij voorkeur samen met ondernemers. De gemeente moet ervoor open staan dat de aanwezige (landelijke en lokale) regels met verstand gehanteerd worden, altijd uitgaande van het doel van de regel.

·       Het is belangrijk dat ondernemers kunnen ondernemen in een veilige en aantrekkelijke omgeving. Een aantrekkelijk winkelgebied en een aantrekkelijke dorpskern zijn van toegevoegde waarde voor inwoners en trekken mensen aan van buitenaf. Daarom willen wij dat de gemeentebedrijven investeringszones (BIZ) blijft ondersteunen en stimuleren.

·       Winkelen is voor veel mensen aantrekkelijker wanneer veel winkels bij elkaar in de buurt zijn gevestigd en er weinig winkels leegstaan. Daarom willen we dat de gemeente blijft inzetten op concentratie van winkels in compacte, levendige winkelgebieden.

·       Er dient voldoende ruimte voor lokale bedrijven op bedrijventerreinen te zijn.

·       Wij zijn trots op de vestiging van uiteenlopende (kennis)instituten (onder andere IVA, TMO, Veteranen instituut, De Baak, het Militair Revalidatie Centrum, blinden- en slechtzienden instituut Bartiméus en de Landelijke Eenheid Politie) in onze gemeente. Wij willen dat de gemeente de voorwaarden schept voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor dit soort organisaties en actief probeert dergelijke organisaties en bedrijven naar de gemeente toe te trekken.

·       Wij willen dat de gemeente initiatieven ondersteunt om een zakelijke regionale strategie te ontwikkelen en te promoten, zodat wij nieuwe ondernemers in de regio concreet iets te bieden hebben. De bijhorende identiteit sluit aan op deze strategie

·       De gemeente werkt samen met het bedrijfsleven om de inzet van langdurig werklozen, nieuwkomers in Nederland en arbeidsgehandicapten in het arbeidsproces te bevorderen. Hierdoor kan hun enerzijds een volwaardige plaats in de maatschappij worden geboden (sociaal beleid) en anderzijds kan worden voorzien in een toenemende behoefte aan arbeidskrachten (economisch beleid).

·       Mogelijkheden aan lokale ondernemers bieden om lokaal te kunnen adverteren met onder andere sandwichborden.

De gemeente stimuleert de samenwerking tussen de verschillende zorgondernemers.