Ruimte voor wonen

Om de dorpen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug vitaal te houden vindt de VVD Utrechtse Heuvelrug het van belang dat er voldoende ruimte is om te wonen. Hiervoor is het nodig om voldoende woningen te bouwen voor iedereen. Een juiste mix van woningen waarbij doorstroming op een natuurlijke wijze kan plaatsvinden. Zo ontstaat er ruimte voor starters, jonge gezinnen maar kunnen ook ouderen, al dan niet zelfstandig, in de gemeente blijven wonen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er ruimte is voor eigenaren om hun woningen/panden in goede staat te houden en te verduurzamen. De ruimte voor wonen moet kunnen worden gevonden door:

 

·       De rode contouren te handhaven maar indien mogelijk deze op kleine schaal logischer te maken aan bijvoorbeeld de randen van onze dorpen waar een woonfunctie het beste past.

·       Ruimte te bieden voor het ontwikkelen van initiatieven zoals bijvoorbeeld Tiny Houses.


·       Waar mogelijk bedrijfsgebouwen omzetten naar woningen. We denken hierbij aan kantoorgebouwen en winkels, evenals het combineren van bedrijfsruimte met daarboven wooneenheden.

·       Het proces om een bouwvergunning te krijgen moet eenvoudiger.

·       Ruimte bieden om bestemmingsplannen eenvoudiger en goedkoper aan te passen, maar wel altijd passend bij het groene en dorpse karakter en met respect voor de natuur.

·       Om landeigenaren beter in staat te stellen hun historische eigendommen in stand te houden, willen we hen ruimte bieden om economische activiteiten, zoals bijvoorbeeld beperkt wonen, op hun terrein te ontplooien. Dit in ruil voor het openstellen van hun landgoed.


·       Creëren van doorstroom op de woningmarkt o.a. door voldoende aanbod van seniorenwoningen.


·       Wij stimuleren circulaire landbouw en stimuleren dat gestaakte boerenbedrijven omgevormd worden tot woningen binnen de daarvoor geldende richtlijnen.