Ruimte voor natuur

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving. Deels in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en aan de zuidkant van de gemeente het Kromme Rijngebied met bijzondere landgoederen en kastelen. Verbinding van deze natuurgebieden met onze dorpen draagt bij aan een gezond en een prettig woonklimaat. Het behoud van groen in de dorpen is belangrijk voor het karakter van onze gemeente. Wij zetten ons in voor:

 

·       Behoud en waar mogelijk versterken van het groene karakter van de dorpen.

·       Beschermen van de natuurlijke omgeving (o.a. tegen verdroging).

·       Ruimte voor hoge natuurwaarden en biodiversiteit met rustgebieden voor de natuur.

·       Klimaatbestendige gemeente.

·       Aaneengesloten fiets- en wandelpaden door de natuur.

·       Ruimte voor meer bomen in de dorpen en buitengebieden en behoud van bomen in de parken en lanen.

·       Toezien op strikte naleving van de herplantplicht.

·       Aanmoedigen en faciliteren van het ontstenen van tuinen.

·       Voldoende en veilige parkeergelegenheid rekening houdend met de bezoekers-capaciteit van de natuur.

·       Uitbreiding van het nationaal park met de Kromme Rijnstreek en aan de flanken daar waar kansen zijn voor (nieuwe) natuurontwikkeling.

·       Wij willen gastvrij zijn voor (dag)recreanten met respect voor de natuur.

·       De natuur en bosgebieden op de gemeentelijke vastgoedlijst alleen verkopen aan organisaties die gespecialiseerd zijn in het beheer van natuur en dan alleen als de huidige bestemming inclusief het behoud van de functie, (gedoog) hondenlosloopgebied en toegankelijkheid gewaarborgd blijven.  

·       Actief sturen op enerzijds versterken van natuur en anderzijds gebruik voor o.a. recreatie en evenementen, door samen met de provincie, Nationaal Park en andere belanghebbenden in te zetten op zonering en monitoring.

·       We stimuleren agrariërs om ook aan landschapsbeheer te doen.

Wij stimuleren initiatieven die leiden tot een betere adaptatie van de natuur aan het gewijzigde klimaat. Hierdoor wordt het hoofd geboden aan de extremen en wordt een bijdrage aan de diversiteit van planten, bomen, dieren en insecten geleverd. Tevens wordt bodemerosie en bodemverschaling tegengegaan