Op weg naar een duurzame inrichting van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Donderdag 12 november behandelde de raad het Raadsvoorstel “actualisatie Uitvoeringprogramma Milieu & Routekaart Klimaatneutraal grondgebied 2035”, ofwel het Milieubeleidsplan. Nadat het vanwege tijdsgebrek al een aantal keren was uitgesteld, kon de politiek eindelijk haar mening in de Raadvergadering geven. Waarover gaat het eigenlijk?

Actualiseren
In 2009 is het Milieubeleidsplan “Natuurlijk Duurzaam” vastgesteld met een bijbehorend uitvoeringsprogramma. Vorig jaar is in het raadsprogramma afgesproken dit milieubeleidsplan te actualiseren. Hiertoe heeft de wethouder ondersteund door het ambtelijk apparaat, een startnotitie geschreven met daarin de vastgestelde strategische doelen die moeten leiden tot een klimaatneutraal grondgebied in 2035. Over een aantal van die doelen was de VVD fractie al vanaf het begin in het besluitvormingsproces zeer kritisch. Daarnaast moet uitvoering van het programma € 150.000,- per jaar gaan kosten. Dit geld wordt dan besteed aan extra medewerkers, zonder dat duidelijk is wat zij moeten gaan doen.

Niet-realistisch
In het plan staan vijf strategische doelen, waarvan de fractie er drie niet realistisch vond ten aanzien van de uitvoerbaarheid. Maar ook het doel om in 2035 klimaatneutraal te zijn, terwijl de overheid en ook Europa eerder aan 2050 denkt, gaat ons te ver. Nog belangrijker is dat de inwoners en bedrijven niet zitten te wachten op allerlei verplichte investeringen en regelgeving terwijl andere gemeenten om ons heen daar niet aan meedoen. Want dat betekent nogal wat. Zo leeft het idee bij het college om de gehele Utrechtse Heuvelrug als milieuzone in te richten. Voertuigen die niet elektrisch worden aangedreven worden dan verboden! De fractie is van mening dat het draagvlak in de samenleving hiervoor compleet ontbreekt.

Stimuleer!
Wij denken dat je niets moet opleggen maar moet stimuleren en ondersteunen. Hiermee bereik je veel meer. Dit hebben wij ook in een ingediend amendement verwoord en verdedigd. Vooraf hebben wij pro-actief steun gezocht bij andere partijen om dit Raadsvoorstel op een aantal cruciale punten te wijzigen. Zo verzochten wij het college om de focus te leggen op het klimaatneutraal maken van de eigen gemeentelijke organisatie en de Kwaliteit Leefomgeving. Ook het hanteren van boven-landelijke ambities (oftewel streven naar méér dan nu al landelijk wordt nagestreefd) zijn voor ons niet aanvaardbaar. Daarnaast gaven wij aan dat het zoeken naar samenwerking met provinciale en nationale overheid prioriteit moet hebben omdat er al veel op dit terrein gebeurt. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden!

Weinig steun
Tijdens de stemming bleken enkel de SP en BVH het amendement te steunen en het haalde dus geen meerderheid. Het CDA, dat ons voorstel op veel punten sympathiek vond, kon het niet opbrengen om voor te stemmen. Zij brachten een eigen motie in over dit onderwerp.

Uiteindelijk stemden wij, met een stemverklaring, alsnog vóór het actualiseren van dit Milieuplan. De VVD fractie wil zich de handen niet laten binden en heeft aangegeven dat zij een uitvoeringsprogramma verwachten met daarbij een aantal varianten zodat er een keuze te maken valt. Een politieke keuze wellicht. Tevens zullen wij ons blijven verzetten tegen boven-landelijke doelstellingen.

Hoe nu verder?
Volgend najaar wordt het uitvoeringsprogramma, vergezeld van een financiële paragraaf, aan te Raad voorgelegd. Dan begint opnieuw de discussie over wat in de jaren 2017-2020 moet gebeuren op het gebied van een duurzame inrichting van onze gemeente. Omdat ook de VVD inziet dat het belangrijk is om niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en het opwekken van alternatieve energie steeds belangrijker wordt, hebben wij niet alleen voor dit voorstel gestemd maar zullen het onderwerp met volle interesse blijven volgen en ons kritisch positief blijven opstellen.

 

Ron van der Laan
Raadslid VVD-fractie
Utrechtse Heuvelrug