Op weg naar een betere Handhaving

Overlast in de buurt door hangjongeren, vervuiling op straat, illegale bewoning, uit de hand gelopen café-bezoek, vernieling, bouwsels die er niet horen, bedrijven die er niet mogen zijn, landschapsvervuiling enz. enz. Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Er worden flinke deuken geslagen in onze mooie leefomgeving. Wat doet de gemeente er eigenlijk aan? Helaas moet ik u melden dat dat eigenlijk heel weinig is. Veel mensen lachen de gemeente uit op dit onderwerp en terecht. Ga je gang maar, de gemeente doet er toch niets aan. Dat is een droevige constatering. Hoe komt dat?

Bezuinigingen
In de afgelopen jaren is er zoveel bezuinigd op de afdeling handhaving (een raadsmeerderheid vond dat er belangrijkere zaken waren om geld aan uit te geven) dat we nu op een zogenaamd nul-niveau zijn aangeland. Dat betekent dat alleen als u een signaal afgeeft aan de gemeente, er misschien iets gebeurt. Dit heet ook wel het “piep”-systeem. Uit zichzelf doet de gemeente niets. Er zijn geen middelen genoeg en alleen aan het hoogst noodzakelijke wordt actie ondernomen. Actieve controles zijn er derhalve niet.

Onhoudbaar
De VVD vindt dit zo langzamerhand een onhoudbare situatie. Maar er is hoop dat het tij gekeerd wordt. Met steun van andere partijen is er bij de begroting besloten om éénmalig € 300.000,- budget uit te geven aan achterstallige handhavingszaken, zoals die in de afgelopen jaren zijn ontstaan. En daarnaast blijft de tweede BOA (bijzondere opsporingsambtenaar) nu structureel in dienst van onze gemeente, want oorspronkelijk stond die op de nominatie om ook maar weer wegbezuinigd te worden.

Actief controleren
Het is uiteraard niet genoeg, want het nul-niveau is er ondanks deze maatregelen nog steeds. Middels een motie heeft de VVD daarom gevraagd aan het college om een plan uit te werken om van dat niveau af te komen. Een plan dat als doel moet hebben dat de gemeente ook uit zichzelf gaat
  controleren en handhaven, om daarmee actief te werken aan een betere leefomgeving voor onze verder zo prachtige gemeente.

We zijn blij, dat deze motie met grote meerderheid werd aangenomen. Er is dus hoop.

 

Peter van der Zee 
Raadslid VVD-fractie
Utrechtse Heuvelrug