Begroting 2016, een korte update

Op maandagavond 9 november, met donderdagavond 12 november als uitloop, vindt de raadsvergadering plaats over de begroting 2016. Fractievoorzitter Rob Jorg zal voorafgaand aan het raadsdebat starten met een spreektekst. Deze is vanaf 20:00 uur op onze site te vinden.

Het college heeft voor de begroting een voorstel geschreven en dat voorgelegd aan de raad. Dit voorstel vindt u hier (link onderste link, totaalbegroting).

De verschillende fracties hebben hier op- en aanmerkingen over en geven deze aan via amendementen en moties. Bij een motie wordt het college verzocht in haar uitvoering iets aan te passen, maar ligt de regie bij het college, bij een (aangenomen) amendement schrijft de raad zelf een aanpassing op het voorstel en verandert daarmee het voorstel.

De ingediende amendementen en moties van de verschillende fracties zijn voor nu te vinden op deze lijst (link)Let wel: voor nu, deze lijst zal de komende dag waarschijnlijk ook nog veranderen.

De dynamiek van het proces zorgt dat partijen deels al met elkaar bespreken welke standpunten men heeft, zodat de ingediende amendementen en moties ook een zo breed mogelijk draagvlak hebben. Vaak ook dienen partijen vergelijkbare voorstellen in, die dan beter samen tot één gezamenlijk voorstel kunnen worden gekneed. Deze afstemming gebeurt soms tot vlak vóór de vergadering.

Fractievoorzitter Rob Jorg zal voorafgaand aan het raadsdebat starten met een spreektekst. Deze is vanaf 20:00 uur op onze site te vinden. 

De VVD-fractie brengt vanavond vervolgens de volgende moties en amendementen in:

  • Amendement: forensen- en toeristenbelasting i.c.m. heffing precario
  • Amendement: OZB-verhoging op 0%
  • Amendement: actualisatie van de Welstandsnota
  • Motie: verbeteren participatie samenleving bij begroting
  • Motie: verbeteren Communicatie en Participatie inwoners
  • Motie: Handhavingsniveau verbeteren van 0 naar 1
  • Motie: Fietspaden (3 fietspaden verbeteren van recreatief naar regulier, samen met GLP)
  • Motie: Koenestraat (samen met D66, GLP en CU)

De voorzitter zal de verschillende amendementen en moties voorstellen te behandelen in de volgorde zoals op de lijst op de site van de gemeente (deze).

In de raad wordt vervolgens gepoogd te kijken of er via consent kan worden gekomen tot een nieuw breed gedragen voorstel voor de begroting, welke daarna kan worden vastgesteld.