Uitkomsten VVD-raadsvragen n.a.v. vechtpartij AZC Overberg

In de gemeenteraad van 1 oktober is naar aanleiding van VVD- en CDA-vragen gesproken over de twee vechtpartijen in het AZC Overberg van 26 en 27 september. Er was grootschalige politie-inzet nodig om de rust te herstellen. In dit AZC zitten 200 alleenstaande, minderjarige asielzoekers. Onze vragen zijn keurig beantwoord door wethouder Veldhuizen (CDA), samen met vertegenwoordigers van de politie en van het COA.

Onze vragen (click hier voor de oorspronkelijke vragen) zijn keurig beantwoord door wethouder Veldhuizen (CDA), samen met vertegenwoordigers van de politie en van het COA. Hierbij een korte samenvatting van de uitkomsten van deze bespreking.

De belangrijkste nieuwsfeiten die ons werden gemeld, zijn:

·         Er zijn sinds juni 2014 negen gewelddadige incidenten geweest in het AZC Overberg waarvoor de politie moest komen. Dat is dus circa één maal per zes weken.

·         Het COA twijfelt of een AZC met alleen minderjarige asielzoekers wel werkt. Men denkt na of het niet beter is om een mix te maken met volwassenen. Voordat het AZC Overberg volwassen asielzoekers kan opnemen, moet het huidige bestemmingsplan worden aangepast.

·         Er is een verzoek van het COA om de capaciteit uit te breiden van het AZC Overberg. Ook hiervoor zal het bestemmingsplan moeten worden aangepast. Het college heeft toegezegd alleen uitbreiding van de capaciteit voor te stellen als er draagvlak is bij inwoners.

Wij hebben als VVD duidelijk gemaakt dat wij uitbreiding van het AZC niet willen. Pas nadat blijkt dat de boel onder controle is, kunnen we gaan onderzoeken of er draagvlak is voor uitbreiding.

We hebben meerdere toezeggingen gekregen om de huidige overlast te beperken:

·         De ingestelde avondklok (na 23.30 u. moeten minderjarigen binnen zijn) gaat het COA (beter) naleven;

·         Het COA gaat beter handhaven dat er geen alcohol of drugs word(t)(en) genuttigd door minderjarige asielzoekers;

·         Er komt (weer) controle bij de poort dat men niet zonder licht op de fiets in het donker de openbare weg op rijdt. Dit omdat het zonder licht fietsen gevaarlijke verkeerssituaties geeft;

·         Het COA gaat onderzoeken of er voldoende te doen is voor de jongeren; als dat niet zo is gaat men daar wat aan doen;

·         Het COA gaat ervoor zorgen dat de asielzoekers het juiste gedrag in de buurtbus vertonen, incl. betalen voor het meerijden;

·         Het COA heeft duidelijk gezegd zich wel verantwoordelijk te voelen voor het gedrag van de tieners buiten de poort.

Na deze toezeggingen kwamen de partijen aan het woord. Het viel op  dat D66 en GL/PvdA de overlast bagatelliseren, die omwonenden van het AZC Overberg ervaren. D66 liet het daar niet bij en betichtte mensen die wat over de overlast zeggen, ook nog eens van xenofobe gevoelens. Dit vinden we als VVD een enorme aantijging richting de inwoners van Overberg. Hierover hebben we dan ook een ingezonden brief naar de lokale media gestuurd (click hier voor deze brief).

We zullen als fractie scherp volgen of de toezeggingen worden nagekomen en de overlast verdwijnt. Tevens zullen we erop aandringen dat raad in de toekomst wel proactief over incidenten en overlast van AZC’s wordt geïnformeerd. Alleen met openheid kun je draagvlak behouden en vergroten voor de opvang van mensen die elders voor hun leven moeten vrezen.

Rob Jorg, fractieleider VVD-Heuvelrug