Ondertunneling Kruispunt Doorn

Waar “mijmeringen” al niet toe kunnen leiden! De mijmeringen van VVD-statenlid Willem Joustra (woonachtig in Langbroek) in mijnwijk.nl over een eventuele ondertunneling van het kruispunt in Doorn was voor De Kaap aanleiding te schrijven dat hij daar positief tegenover stond. Dit was vervolgens voor D66 weer aanleiding om vragen aan wethouder Henk Veldhuizen te stellen. Dat gebeurde in de raadsvergadering van 3 september jl. Probleemstelling: het kruispunt in Doorn verstoort een vlotte doorstroming van het verkeer tijdens het spitsuur.

Op de vraag van D66, wat de wethouder vond van de idee van Willem Joustra en in hoeverre deze realistisch was, was de wethouder duidelijk. “Technisch niet mogelijk en veel te kostbaar”, maar hij gaf wel aan de problematiek van het kruispunt te willen bespreken met de VVD-gedeputeerde Mevr. Verbeek. Op het verzoek van de VVD-fractie om dan ook maar meteen met haar de mogelijkheid te bespreken van een eventuele uitbreiding van de N229 (Wijk bij Duurstede-Bunnik), met als achterliggende gedachte onze wens om het verkeer zoveel mogelijk om onze gemeente heen te leiden, ging de wethouder positief in. Waar D66 zich positief heeft uitgesproken over het doortrekken van de N226 (Maarsbergen-Leersum) naar Wijk bij Duurstede, gaf de wethouder aan geen voorstander te zijn van deze oplossing. Dat is mooi, want ook de VVD-fractie is tegen dit idee vanwege het doorsnijden van een mooi natuurgebied.

Tenslotte kwam de VVD met het idee om, waar een tunnel voor gemotoriseerd verkeer onder het kruispunt niet haalbaar zal zijn, de mogelijkheid te onderzoeken of een tunnel voor fietsers en voetgangers dan wel haalbaar zou kunnen zijn. De afwezigheid van fietsers en voetgangers zou de doorstroming van het gemotoriseerde verkeer aanzienlijk verbeteren en mogelijk een deel van de problemen op het kruispunt kunnen oplossen. Bovendien is het splitsen van gemotoriseerd verkeer van fietsers en voetgangers voor de laatste groep veel veiliger. De wethouder reageerde hier gematigd positief op.                                                                                                                                                           
En terzijde: misschien kunnen de verkeerslichten nog beter worden afgesteld voor een betere doorstroming en zou het mooi zijn als ook motorrijders niet meer tot sint-juttemis op een auto hoeven te wachten omdat sommige lussen niet op motorrijders reageren.

De mijmeringen hebben er in ieder geval toe geleid dat de problematiek rondom het kruispunt in Doorn bij college en provincie op de agenda hebben gestaan. En aan ons de taak om de aandacht van het college ten aanzien van dit onderwerp levendig te houden.

 

Evert de Boer

Raadslid VVD-fractie Utrechtse Heuvelrug