Bedrijventerrein Leersum: het college moet veel voortvarender handelen

Na een heerlijke zomervakantie komt het nieuwe politieke seizoen op de Utrechtse Heuvelrug weer langzaam op gang. De eerste activiteit was een werkbezoek van raads- en collegeleden aan een aantal Leersumse ondernemers. Aanleiding hiervoor was het feit dat de Raad van State in februari het besluit van de gemeenteraad had vernietigd om op de grens tussen Amerongen en Leersum een bedrijventerrein van twee hectaren te creëren. Dit beoogde bedrijventerrein zou tegen het huidige Amenrongse bedrijventerrein aan komen te liggen en landschappelijk worden begrensd door een mooie groenstrook.

Motivatie voor het besluit van de Raad van State (RvS) was dat de gemeente onvoldoende onderzoek had gedaan naar de effecten voor de daar levende dassen op het moment van het raadsbesluit (2013). Ook het feit dat de gemeente nog onvoldoende actie had ondernomen om het daar nu gevestigde volkstuincomplex een alternatieve locatie aan te bieden was een reden voor het vernietigen van het besluit. De uitspraak van de RvS werd door velen als een juridisch-technisch besluit gezien, veroorzaakt door onzorgvuldig handelen van de gemeente, dat wel ‘gerepareerd kan worden’. Zo was slechts een aantal pagina’s van een uitgebreid onderzoek naar de effecten voor de dassen bij de RvS aangekomen (!?!). Uit dit rapport bleek dat de effecten voor de dassen geen probleem zouden moeten zijn.

Dat de RvS dit besluit nam, kwam als een enorme teleurstelling voor de VVD en vooral voor de betreffende ondernemers. We zijn namelijk al 19 jaar aan het praten over de komst van dit stukje bedrijventerrein. Het doel van dit terrein is om lokale (met name Leersumse) bedrijven uit woonwijken op dit nieuwe bedrijventerrein een plek te geven, zodat ze hun onderneming kunnen laten groeien. Bovendien helpt het niet alleen de lokale werkgelegenheid, maar zorgt het ook voor minder overlast in de woonwijken. Last but not least kunnen op de vrijkomende percelen woningen worden gebouwd. Hier is namelijk veel behoefte aan.

Onmiddellijk nadat het teleurstellende RvS-besluit bekend was, heeft de VVD in de raad vragen gesteld wat het college ging doen om ervoor te zorgen dat het bedrijventerrein toch kan worden aangelegd. Insprekende ondernemers gaven namelijk aan dat er nog steeds behoefte is aan het bedrijventerrein. Wethouder van Dongen (D66) vroeg toen één maand de tijd om de behoefte te peilen. Helaas kwam er voor de zomer geen collegeplan.

Tijdens het werkbezoek van raads- en collegeleden van eind augustus maakten de Leersumse ondernemers wederom zeer duidelijk dat er urgent behoefte is aan dit nieuwe bedrijventerrein. Ze vertelden ook dat er inmiddels meer dan 100 arbeidsplaatsen minder in Leersum zijn, doordat er bedrijven vertrokken zijn naar andere gemeenten. Deze konden om bedrijfseconomische redenen niet langer wachten. De ondernemers zijn ook zeer teleurgesteld in het college omdat het zijn belofte, om voor de zomer met een voorstel te komen hoe we het bedrijventerrein toch kunnen verwezenlijken, tot op heden nog niet is nagekomen. Vele ondernemers schijnen hun vertrouwen dat het terrein er ooit komt te hebben verloren.

Aan het eind van het werkbezoek deed het college bij monde van de wethouders van Dongen (D66) en Boonzaaijer (SGP) de duidelijke toezegging om het plan-project bedrijventerrein Leersum weer voortvarend op te pakken. De VVD hoopt vurig, dat het college nu tempo maakt en zijn toezegging nu wél gaat nakomen.

Rob Jorg, VVD-fractievoorzitter