Inmiddels zit de eerste volle week na het vaststellen van de verkiezingsuitslag er al weer op. Er is afscheid genomen van de “oude raad” op 25 maart en afgelopen donderdag 27 maart is de “nieuwe raad” geïnstalleerd. Dit was echter óók de week van de gesprekken tussen de verschillende fracties en de informateur.
In een bijzondere, informele bijeenkomst van vertegenwoordigers van alle 8 partijen op maandag 24 maart j.l. spraken alle partijen uit samen met D66 een nieuwe route te willen gaan lopen op weg naar een mogelijk raadsbreed, of in ieder geval door de raad zo breed mogelijk gedragen akkoord. Het wordt een nieuwe route met veel onduidelijkheden en aan alle partijen was gevraagd input te geven op het nieuwe proces. Soms werd nog ouderwets geprikt en kon men enig hakketak nog moeilijk laten. Constructief bedoelde vragen van Rob Jorg (VVD) werden even weggezet als “niet meedenken”. Toch bleek naderhand dat deze 5 vragen juist zorgden voor de nodige verduidelijking en vooral Hugo Prakke (D66) wist bij de beantwoording dermate veel helderheid te geven, dat in ieder geval de VVD met zeer veel vertrouwen de gesprekken met de informateur is ingegaan.
Dit gesprek werd door de VVD-onderhandelaars als uitermate plezierig ervaren. Vooraf en tijdens de informele bijeenkomst van 24 maart heeft D66 een vragenlijst met 7 vragen en een bespiegeling met eerste aanzet, in 10 punten, gegeven. Voor de VVD hebben Rob Jorg, Peter van der Zee en Hermannus Stegeman hierop aan de informateur hun visie gegeven. Zo zien zij graag de woonvisie, de sportnota en cultuurnota, het IHP(onderwijshuisvesting) en verkeersveiligheid aan het 10-punten plan toegevoegd dan wel er in verwerkt, omdat naar de indruk van de VVD deze onderwerpen ook zeer breed binnen de raad gedragen zijn en kunnen worden. Tevens hebben zij aan informateur Bert Bakker de 4 belangrijke thema’s van de VVD vermeld, te weten Veiligheid, Dienstverlening & Organisatie, Ondernemersklimaat & Lokale Economie en Financiën. Bij het laatste punt werd met de informateur verder ingegaan op mogelijke bezuinigingen.
Voor de VVD lijkt het gehele proces er als volgt uit te zien:
Stap
1) starten met waar zeer breed de overeenkomsten liggen en waar kan
ieder zich in vinden, met respect voor andere standpunten
Stap
2) kijken waar grote meerderheden liggen, waar zijn we het heel breed
al over eens, zónder zwaarwegende tegenwerpingen (consent-onderwerpen)
Uit dit proces volgt een breed “raadsprogramma”
Stap 3) duiden verdere onderwerpen en deze uitwerken, maar alleen op hoofdlijnen
Stap 4) bepalen hoe met de onderwerpen om te gaan waar geen brede consensus over te behalen lijkt
Het lijkt de VVD-fractie en onderhandelaars belangrijk in te zetten op in ieder geval 4 wethouders. Dit is gezien alles wat de gemeente moet aanpakken (zoals de transities, bezuinigingen, participatie, de organisatie aanpakken en het ondernemersklimaat) komende jaren noodzakelijk.
Daarbij is voorgesteld aan de informateur, omwille van de snelheid in het gehele proces, zo snel mogelijk bovengenoemde stappen 1 en 2 uit te voeren in inventarisatie. Zodra deze inventarisatie compleet is, kan parallel een route gelopen worden om de stappen 3 en 4 in te vullen, zodat er én zorgvuldig én op voldoende tempo kan worden gelopen.
De onderhandelaars zien de komende bijeenkomst van maandag 31 maart met zeer veel vertrouwen tegemoet,
Rob Jorg
Peter van der Zee
Hermannus Stegeman