Unicum: extra ingelaste raadsvergadering

Komende week, op woensdag 9 april a.s. vindt er een extra raadsvergadering plaats. Een unicum in de historie van onze gemeente. Niet het feit dat er een extra raadsvergadering is, maar wél de wijze waarop deze tot stand is gekomen.

De raad vergadert normaal gesproken volgens een vergaderschema, dat eens per jaar wordt vastgesteld. Er kunnen bijzondere redenen zijn waarom de voorzitter van de raad een extra vergadering uitschrijft. En verder is het mogelijk dat een aantal raadsleden om een vergadering vraagt. Artikel 17 lid 2 van de Gemeentewet luidt: "Voorts vergadert de raad indien de burgemeester het nodig oordeelt of indien ten minste een vijfde van het aantal leden waaruit de raad bestaat schriftelijk, met opgave van redenen, daarom verzoekt."

Van die laatste mogelijkheid hebben de fracties van VVD, GL/PvdA, D66, SP en BVH (gezamenlijk meer dan zes raadsleden), gebruik gemaakt. Dit is de eerste keer dat er in de gemeente Utrechtse Heuvelrug van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt.

Op initiatief van VVD fractie-lid Peter van de Zee is bijgevoegd verzoek (pdf) voor deze ingelaste raadsvergadering, aangaande vergunningverlening voor een grote biologische varkensstal aan de Molenweg in Doorn, ingediend.

Normaal gesproken wordt een raadsvergadering minimaal zeven dagen vooraf aangekondigd, maar vanwege het spoedeisend karakter (de afhandeling van een vergunningsaanvraag is aan termijnen gebonden) kiest de voorzitter voor woensdag 9 april aanstaande.

Peter van der Zee
Raadslid VVD-fractie
Utrechtse Heuvelrug