Tijdens de raadsvergadering gaf de VVD aan dat de vrijheid voor de winkeliers om op zondag te kunnen ondernemen en de ruimte voor de inwoners om op zondag boodschappen te kunnen doen bij de VVD hoog in het vaandel staan. Alleen ernstige overlast en een grote weerstand onder winkeliers én inwoners zouden redenen kunnen zijn om geen zondagsopenstelling te willen.
Tijdens de periode dat de winkels op proef op zondag open mochten (vanaf eind juli 2013) heeft de gemeente een tweetal enquêtes onder de inwoners en de winkeliers gehouden. Uit die enquêtes blijkt dat het winkelen op zondag tot geen noemenswaardige overlast leidt. Het aantal inwoners vóór zondagsopenstelling is groter dan het aantal tegenstanders. Maar bij de winkeliers blijkt het merendeel juist tegen; daarbij maakt de VVD echter de kanttekening dat de winkeliers zelf de vrijheid hebben te beslissen of ze open gaan of niet en ze daarbij samen kunnen optrekken met de andere winkeliers in hun buurt of straat. Zo hebben de winkeliers dus zelf een grote invloed op het gebruik van de mogelijkheid tot zondagsopenstelling.
Maar ook de concurrentie komt dichterbij. Enerzijds gaan winkels in dorpen en steden in de omgeving op zondag open en anderzijds komt internet indringend binnen: 7 maal 24 uur per week. Ondernemers die op die manier concurrentie ondervinden, moeten niet worden belemmerd daarop in te spelen. Zoals VVD-woordvoerder Paul Kelder het zei: ‘Dan moet je hen niet de handen op de rug binden en laten toekijken hoe de rest van de wereld wel kan ondernemen’.
Na een lange discussie werd het voorstel aangenomen met de stemmen van VVD, D66 en BVH voor en die van de christelijke partijen en vier leden van de fractie van Groen Links/PvdA tegen; twee leden van die partij namen niet aan de stemming deel. Mede daardoor kunnen de winkels definitief op zondag open.
Paul Kelder
Raadslid VVD-fracte
Utrechtse Heuvelrug