Rob Jorg neemt "Sport & Bewegen in Liberaal Perspectief" in ontvangst

Op de ledenvergadering van 15 april jongstleden, reikte Hans van Zetten een exemplaar uit van de nieuwste uitgave van de Partijcommissie Sport:
Sport & Bewegen in Liberaal Perspectief


Deze uitgave vindt u hieronder en kunt u hier ook downloaden als pdf.

 

Sport & Bewegen in liberaal perspectief 

 

Proloog

Liberalen omarmen sport & bewegen. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is de sportpartij bij uitstek. Sport & bewegen zijn voorwaarden voor persoonlijke groei en gezondheid, voor educatie en talentontwikkeling. Ook biedt sport een platform voor sociale relaties tussen vrije mensen én voor excelleren: het beste uit jezelf halen.

De VVD ziet investeringen in sport & bewegen als investeringen in de toekomst. Sport & bewegen maken de opgroeiende jeugd slimmer, sterker en kansrijker. Daarom vroeg beginnen. Een leven lang sport & bewegen vereist toegankelijkheid, dicht bij de mensen staan, in elke wijk en buurt. Bovenal vereist het de beschikbaarheid van openbare ruimte en accommodaties die uitnodigen tot sport & bewegen. Sport & bewegen houden mensen en samenleving vitaal.

Doel

In dit document legt de VVD haar duurzame verbondenheid met sport & bewegen vast. Allereerst door sport & bewegen te verankeren aan de grondbeginselen van de liberale mens- en maatschappijvisie: vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Dit deel is tijdloos en toekomstgericht.

Vervolgens schept dit document een kader met actuele voorbeelden en adviezen voor politiek handelen van VVD-volksvertegenwoordigers en –bestuurders op gemeentelijk, provinciaal en nationaal niveau.

Het doel van dit document is het uitdragen van een eenduidige en heldere liberale visie op sport & bewegen.

 

Den Haag, 29 januari 2014

Partijcommissie Sport

 

 

Liberale beginselen én sport & bewegen

Vrijheid

Vrijheid van de mens is onmisbaar voor ontplooiing. De vitale mens kan die vrijheid optimaal benutten. Sport & bewegen versterken de individuele vitaliteit. Liberalen vinden dat levenslang sport & bewegen ieder mens toekomt, zonder enige discriminatie. Daarin is de mens vrij te kiezen tussen ongeorganiseerde of georganiseerde sport, tussen breedtesport of topsport. De westerse sportcultuur is veelzijdig en innoveert voortdurend. Levenslang sport & bewegen in vrijheid is van en voor alle Nederlanders.

Verantwoordelijkheid

Ieder mens is zelf verantwoordelijkheid voor het behoud van vitaliteit.Vrijheid beleef je alleen wanneer je ook besef hebt van verantwoordelijkheid. Dat begint bij ouders die verantwoordelijkheid nemen voor gezonde groei en opvoeding van hun kinderen. Bewegen, onderwijs in bewegen en sport leveren daaraan substantiële bijdragen.

Kennis en inzicht zijn nodig voor bewust verantwoordelijk gedrag. Naast de ouderlijke verantwoordelijkheid is het de taak van het onderwijsstelsel kinderen effectief en doelmatig op te leiden tot zelfstandige en actieve volwassenen met verantwoordelijkheidsbesef en goede kansen in het verdere leven. De individuele verantwoordelijkheid vinden liberalen onderdeel van menswaardigheid.

De overheid heeft een voorwaardenscheppende rol, financiert en controleert het onderwijs in sport en bewegen en geeft voorlichting over gezonde en actieve leefstijl voor volwassenen. Daarnaast investeren overheden in sportinfrastructuur, die maatschappelijk rendement oplevert in gezondheid, economie, sportbeleving en trots.

Verdraagzaamheid

Verdraagzaamheid is onlosmakelijk verbonden met vrijheid. De ware vrije mens, laat ook anderen vrij. Verdraagzaamheid is voorwaarde van samenleven in een gemeenschap van vrije mensen. Liberalen verwerpen de klassenstrijd. Sport (evenals onderwijs) brengt mensen uit alle lagen en groepen in de samenleving bijeen. Sport bevordert sociale omgang en het delen van waarden en normen. In de (Olympische) sportcultuur zijn fair play en wederzijds respect belangrijke uitgangspunten.

Sociale rechtvaardigheid

Sociale rechtvaardigheid gaat vooral over het scheppen van gelijke kansen aan iedereen. Gelijke ontwikkelings- en ontplooiingskansen zijn een liberaal verlangen. Het fundament daarvoor is groei en vitaliteit. Kinderen kunnen dat niet voor zichzelf organiseren. Onderwijs heeft hierin een hoofdrol.

Elk kind (onder 18 jaar) heeft recht op deelneming aan de sportcultuur in ons land. Liberalen pleiten hier voor individueel maatwerk en niet voor generieke maatregelen.

Gelijkwaardigheid

Mensen zijn niet gelijk. Wel gelijkwaardig. Iedereen telt en mag er zijn. Niet in het minst toont zich dat in sport & bewegen, waar mensen activiteiten kiezen die passen bij hun aanleg, interesse en/of ambities.

Iedereen heeft het recht om als sporter of vrijwilliger aan sport verbonden te zijn, ongeacht levensovertuiging, huidskleur, geslacht en geaardheid, dan wel maatschappelijke positie. Voor liberalen is discriminatie en het opleggen van beperkingen vanuit religieuze overwegingen uit den boze.

 

Kader voor liberaal politiek handelen

Over vrijheid

 

  • Overheden volgen sportbehoeften op de voet en heffen belemmeringen op die keuzevrijheid en innovatie in de weg staan. De inrichting van de openbare ruimte dichtbij de bewoners is afgestemd op de sport- en beweegbehoefte in de wijk.
  • Keuzevrijheid tot sport & bewegen neemt substantieel toe bij multifunctioneel en flexibel gebruik van veldjes, parken, schoolpleinen, buitensport- en binnensport-accommodaties.
  • Overheden zien toe op toegankelijkheid en veiligheid van sport- en beweegplekken. Sociale gedragsnormen worden gehandhaafd.
  • Overheden stimuleren eigen initiatief en ondernemen in de sportsector.

 

Over verantwoordelijkheid

 

  • Het toewerken naar (KNGU-) beweegdiploma’s en (NRZ-) zwemdiploma’s voor hun kinderen zijn tastbare uitingen van ouderlijke verantwoordelijkheid.
  • Kwalitatief bewegingsonderwijs van voldoende omvang is fundament voor harmonieuze groei, veelzijdige motoriek, sociale vaardigheden, cognitief leervermogen en alle positieve perspectieven van dien. Primair en secundair onderwijs zijn verantwoordelijk voor het leggen van dit fundament bij de jeugd.
  • Beroepssport onderwerpt zich aan marktmechanismen. Overheden hebben hier geen verantwoordelijkheden, behoudens het handhaven van de openbare orde.
  • Teneinde jeugd te laten voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen verdient de (KVLO-) vuistregel ‘3 + 2 = een vet idee’ liberale steun: per schoolweek drie lessen bewegingsonderwijs binnen schoolse tijden plus twee (sportclub-)trainingen op naschoolse tijden. Een heldere verdeling van verantwoordelijkheid tussen school en ouders.
  • Indien door misbruik van vrijheid en verantwoordelijkheid gezondheidsklachten en collectieve schade ontstaan, treedt de overheid regulerend op.

 

Over verdraagzaamheid

 

  • Discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn in enkele takken van sport (met name voetbal) schering en inslag. Ook extreme rivaliteit tussen verschillende groepen supporters kan tot onverdraagzaamheid en geweld leiden. Nationale sportbonden en lokale sportclubs dragen hier de verantwoordelijkheid om discriminatie en grensoverschrijdend gedrag in de kiem te smoren.
  • Binnen de domeinen van sport is en blijft de overheid te allen tijde verantwoordelijkheid voor de handhaving van nationale wet- en regelgeving.

 

Over sociale rechtvaardigheid

 

  • Door vroegtijdige herkenning van ontwikkelingsachterstanden en het tijdig aanbieden van specifieke leerprogramma’s (ook motorische) kunnen toekomstig menselijk leed, lage arbeidsparticipatie en hoge sociale kosten worden voorkomen.
  • Het tijdig herkennen, erkennen en (laten) ontwikkelen van sporttalent is een taak van het onderwijs. Dit impliceert het aanbieden van individueel maatwerk en flexibel onderwijs aan leerlingen die geselecteerd zijn voor topsportprogramma’s.
  • Het Jeugdsportfonds en gemeentelijk sociaal beleid kunnen kinderen die door subcultuur of geldgebrek geen lid van een sportclub kunnen worden, faciliteren met het tijdelijk betalen van clubcontributie en eenmalige aanschaf van sportkleding.

 

Over gelijkwaardigheid

 

  • Wedstrijdsport onderscheidt leeftijdscategorieën, gewichtsklassen, mannen of vrouwen, valide of invalide, teneinde de gelijkwaardigheid in competitiesport te borgen.
  • Door belemmeringen weg te nemen kan de overheid faciliteren, dat groepen in de samenleving niet worden uitgesloten van sport & bewegen. Bereikbaarheid en veilige (fiets)routes naar sportcomplexen zijn cruciaal voor de sportparticipatie. Voor diverse groepen bewoners is het nodig dat de speelplaatsen, trapveldjes en sportaccommodatie in de wijk lopend en sociaal veilig kunnen worden bezocht.
  • Sportorganisaties die discrimineren en/of beperkingen opleggen vanuit religieuze overwegingen, keuren liberalen af en genieten zeker geen overheidssteun.

 

Den Haag, 29 januari 2014

Partijcommissie Sport