De Sport-Combinatiefunctionaris

Citaat: "Liberalen omarmen sport & bewegen. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is de
sportpartij bij uitstek. Sport & bewegen zijn voorwaarden voor persoonlijke groei en gezondheid, voor educatie en talentontwikkeling.
Ook biedt sport een platform voor sociale relaties tussen vrije
mensen én voor excelleren: het beste uit jezelf halen.

De VVD ziet investeringen in sport & bewegen als investeringen in de toekomst. Sport & bewegen maken de opgroeiende jeugd slimmer, sterker en kansrijker. Daarom vroeg beginnen.
Een leven
lang sport & bewegen vereist toegankelijkheid, dicht bij de mensen staan, in elke wijk en buurt."

Bovenstaande alinea’s zijn afkomstig uit een recente publicatie van de VVD-partijcommissie Sport, die onder voorzitterschap van ons prominente afdelingslid Hans van Zetten is opgesteld. Het is deze overtuiging die er ook toe heeft geleid dat de VVD Utrechtse Heuvelrug een aantal jaren geleden het initiatief heeft genomen voor de zogenaamde ‘sport-combinatiefunctionarissen’. Dit zijn goed opgeleide sportdocenten die professioneel sportonderwijs geven op basisscholen en tegelijkertijd verbonden zijn aan lokale sportclubs.
Hierdoor is de samenwerking tussen onderwijs en sportclubs zeer nauw en is de kwaliteit van het bewegingsonderwijs gegarandeerd. De sportclubs krijgen hierdoor ook professionele trainers en een gestage stroom nieuwe (jeugd)leden. De kosten werden gefinancierd door het onderwijs, de clubs, de rijksoverheid en de gemeente. Breed is erkend dat deze ‘sport-combinatiefunctionarissen’ een succes zijn voor leerlingen, scholen en sportverenigingen.

Groot was dan ook onze verbazing toen de fractie in mei hoorde dat de wethouder voornemens was de stekker uit de huidige succesformule te trekken. Wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) wilde een andere constructie per 1 augustus 2014 waarbij de gemeente geen cent meer zou bijdragen. Nog groter was onze verbazing toen we hoorden dat de nieuwe constructie (nog) niet was overeengekomen met de scholen en sportclubs. Die moesten in een paar weken voor de zomervakantie hun handtekening zetten onder de nieuwe constructie. De beantwoording van vragen van de VVD en later ook nog van D66 aan de voormalige en nieuwe wethouder (Henk Veldhuizen-CDA) nam de onrust bij scholen en sportverenigingen niet weg.

Een extra reden om ons hard te maken voor de ‘sportcombinatiefunctionarissen’ is dat de gemeente vanaf 1 januari verantwoordelijk wordt voor jeugdzorg. De VVD vindt preventie en samenwerking met ‘het veld’ (o.a. onderwijs, sportverenigingen) hierbij belangrijk. Wij zijn van mening dat sport ook kan helpen problemen te voorkomen, die tot (zwaardere) jeugdzorg kunnen leiden. Dit alles was voor onze fractie aanleiding om samen met D66 en CDA een motie op te stellen die opriep om samen met de scholen en clubs een gedragen nieuwe regeling overeen te komen en tot die tijd (uiterlijk 31 dec 2014) de huidige regeling in stand te houden. Uiteindelijk is deze motie op 19 juni raadsbreed aangenomen. We zijn hier uiteraard zeer tevreden over. De samenwerking met deze twee ‘wethoudersleverende partijen’ was ook zeer constructief.

Het is nu aan de sportclubs en scholen om samen met de gemeente te zorgen dat de ‘sport-combinatiefunctionarissen’ in onze gemeente een structurele positie krijgen.

Rob Jorg
Fractievoorzitter