JOVD-initiatief tegen de EU-afdracht

Aan alle VVD-leden,
onderstaand verzoek kregen wij van de voorzitter van de JOVD: Tom Leijte. Graag brengen wij dit onder uw aandacht:

Beste VVD’er,
Veel VVD'ers maken zich zorgen over de extra EU-afdracht van 642 miljoen euro. En terecht. Deze naheffing splijt de saamhorigheid in de Unie, is niet gebaseerd op eerlijke cijfers en is een straf voor goede statistiek.

Om deze zorgen te verwoorden dienen VVD’ers, op initiatief van de JOVD, drie moties in op het aankomend VVD-congres (29 november a.s.). Een van deze moties roept het kabinet op om in Europa te pleiten voor een nieuwe afdrachtssystematiek. Het huidige systeem is namelijk gebaseerd op willekeur, niet op eerlijke cijfers. Zo heeft Frankrijk geweigerd om het illegale circuit mee te rekenen, waardoor landen als Nederland, die dat wel doen, veel meer moeten betalen.

Dat een nieuwe afdrachtssystematiek nodig is, is helder. Om die boodschap kracht bij te zetten zou het kabinet er daarom verstandig aan doen om de naheffing niet te betalen. Betaling legitimeert het huidige systeem, waarbij landen met onvolledige statistieken bonussen krijgen. Tevens is het huidige systeem van plussen en minnen verre van transparant. Het motto 'volgende keer zijn de andere landen aan de beurt' voldoet niet. Een volgende motie roept het kabinet daarom op om de naheffing niet te voldoen. 

Naast dit alles is het voor een VVD’er natuurlijk onverteerbaar als de staatsschuld en het begrotingstekort verder oplopen. Daarom is het zo verbazingwekkend dat het kabinet voornemens is de naheffing te behandelen als 'tegenvaller'. Het kabinet zal bij betaling dus niet extra bezuinigen. Om ervoor te zorgen dat de VVD niet doorschuift maar aanpakt roept de derde motie op, als de naheffing betaald wordt, eenmalig 642 miljoen euro aan bezuinigingen te treffen.

Al meer dan honderd VVD-leden hebben deze drie moties ondertekend. U kunt helpen om dit initiatief tot een succes te maken door deze moties mede te ondertekenen. Dit kan tot uiterlijk 20 november. Ook vraag ik u om dit initiatief actief te verspreiden onder uw VVD-contacten. Zo kunnen nog meer VVD’ers hun stem laten horen!

Voor eventuele vragen ben ik uiteraard bereikbaar.

Met liberale groeten,

-- 

Tom Leijte

Landelijk Voorzitter
Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie
E-mail: tom.leijte@jovd.nl