Van afval naar grondstof

Na een lange voorbereidingstijd zal in 2015 ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug begonnen worden met het gescheiden inzamelen van kunststofafval aan huis. Naar mening van de VVD een goede zaak. Het was al een tijdje mogelijk om zelf kunststofafval in een plastic zak te verzamelen en deze naar een container te brengen. Straks hoeft dat niet meer, maar wordt ook dit materiaal bij u thuis opgehaald.

De VVD is groot voorstander van het gescheiden inzamelen en ziet de positieve ontwikkelingen met belangstelling tegemoet. We zien elders in het land dat een succesvolle scheiding van afvalstoffen kan leiden tot een zeer beperkte hoeveelheid overblijvend restafval. Behalve beter voor het milieu is het ook een stuk goedkoper. Het restafval wordt in Nederland vooral verbrand en daar moet voor betaald worden in tegenstelling tot bijvoorbeeld plastic, papier of glas. Bij goed scheiden hoeft er minder naar de dure vuilverbranding en creëren we extra inkomsten uit de verkoop van de andere grondstoffen. Voor deze grondstoffen is veel belangstelling en dat kan dus geld opleveren. Deze manier van afvalscheiding zal op termijn zeker een direct effect krijgen op de hoogte van de afvalstoffenheffing. Wij hebben als VVD bij de wethouder nadrukkelijk aangedrongen om ook het mogelijk financiële voordeel voor de inwoners te betrekken bij de doelstellingen. Dus niet alleen sturen op minder restafval, maar ook op lagere lasten.

Wel moet voor het ophalen van het plastic een extra minicontainer(Kliko) worden gebruikt. Het ophalen van afval via de grote centrale containers blijkt nog onvoldoende effect te hebben, vandaar dat in navolging van andere gemeenten ook op de Heuvelrug is gekozen voor ophalen per huishouden en u de komende maanden mogelijk een Kliko bij krijgt. Hoe dat precies wordt aangepakt is voor een deel al bekend gemaakt, maar zal binnenkort nog uitgebreid met de inwoners gecommuniceerd moeten worden. Wij gaan er vanuit dat de gemeente hier zorgvuldig mee omgaat. Het is van het grootste belang om iedere inwoner te bereiken en mee te laten helpen om dit een succes te laten worden. Niet alleen voor het milieu, maar ook om toekomstige verhogingen van de afvalstoffenheffing te voorkomen. Waarschijnlijk zal het verwerken van huishoudelijk afval nooit een financiële plus opleveren. Maar wie weet hoe het er over een paar jaar uitziet. Misschien wordt het inzamelen van deze grondstoffen dermate lucratief dat ondernemingen hier brood in zien en dit gaan oppakken. Dan komt het moment dat je eens moet nadenken of dit hele proces, dat al sinds mensenheugenis in handen van de overheid is, aan dezelfde markt kan worden overgelaten, welke deze stoffen ook produceert. Door goede voorlichting hopen we dat veel inwoners begrijpen wat de uiteindelijke voordelen van gescheiden inzamelen zijn.  

Maar nogmaals het inzamelen kost op dit moment nog erg veel geld. Via de afvalstoffenheffing wordt dit bekostigd. Helaas heeft de gemeente besloten om de afvalstoffenheffing in 2015 fors te verhogen. Deze stijging had minder hoog kunnen zijn, omdat er nog ruim een half miljoen euro op de egalisatievoorziening afvalstoffen stond geparkeerd. Middels een amendement heeft de VVD nog geprobeerd dit bedrag aan de inwoners terug te geven, maar kreeg onvoldoende steun van de andere politieke partijen.

De komende jaren zullen wij dit proces met meer dan normale belangstelling volgen. Dit past ook heel goed in ons streven naar een overheid die de dingen die ze doet niet alleen naar alle tevredenheid moet doen maar ook tegen de laagste kosten.

Ron van der Laan