Politiek café: "werklozen-carrousel?"

Vier mensen uit de gemeentelijke politiek organiseren in januari gezamenlijk een politiek café. Ze willen aandacht voor het actuele thema om fatsoenlijk werk te scheppen voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Het politiek café is op dinsdagavond 20 januari in de Eurowinkel, Bosstraat 1, Driebergen, aanvang 19.45 uur.

Het initiatief kwam van Gerry van der Hulst, die na bijna 9 jaar actief te zijn geweest voor GroenLinks/PvdA Utrechtse Heuvelrug per 1 maart 2015 terugkeert naar het continent waar ze eerder jaren werkte: Afrika.

Jolanda Gerritsen (GroenLinks/PvdA), Marian van Driel (D66) en Franca Kerstens (VVD) sloten zich onmiddellijk aan bij dit initiatief. ”De gemeente is per 1 januari 2015 verantwoordelijk om alle inwoners zo goed mogelijk actief mee te laten doen in onze lokale samenleving. We willen niet alleen afwachten wat het college op dit gebied doet, maar vanaf het begin laten zien dat het onze fracties ook ernst is om dit thema goed op de agenda te zetten”, aldus de vier vrouwen. Ze kennen elkaar uit het politieke circuit, herkennen elkaar in de wens tot samenwerking, en in no time is het plan tot uitvoering gebracht. Ze twijfelen er niet aan dat ook de andere politieke partijen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug het een belangrijk thema vinden.

Voor Gerry van der Hulst is het haar laatste grote klus, en ook een logisch vervolg op de discussieavond die ze twee jaar geleden organiseerde voor gemeentelijke vertegenwoordigers en ondernemers uit de Utrechtse Heuvelrug. Toen waren er al enkele positieve verhalen van werkgevers die actief kansen bieden aan arbeidsgehandicapten. Gerry’s leidmotief was toen al ‘mensen tot hun recht laten komen’; nu de Participatiewet de gemeente verantwoordelijk heeft gemaakt, moet er een schepje bovenop.

Schrik op schrik
Maar de alarmbellen gingen bij haar rinkelen toen ze artikelen en het boek van de auteur en journalist Will Tinnemans las. Hij vroeg zich af of niet juist de overheid bezig was om langdurig werkelozen en arbeidsgehandicapten van tijdelijke baan naar tijdelijke baan te jagen, zodat ze met elkaar concurreren en in een werklozencarrousel terecht komen. ‘Het rondpompen van mensen heeft nul effect op de werkgelegenheid’ zo was zijn stelling. Ze zocht contact met Tinnemans en toen hij toezegde over dit onderwerp in Driebergen te komen praten, was het idee voor het politiek café geboren.

Nog maar nauwelijks was er steun van de andere vrouwen voor de daadwerkelijke organisatie, of Will Tinnemans overleed. De dilemma’s op dit terrein deed het politieke kwartet doorpakken. Het politiek café zou er komen.

Jos Verhoeven
In de wereld van werk zoeken en werk maken voor mensen voor wie het moeilijk is de weg naar arbeid te vinden is Jos Verhoeven een belangrijk man. Hij is directeur van Start Foundation, een organisatie die tal van initiatieven steunt en tot uitvoering helpt brengen. In hem vonden de vrouwen een waardige opvolger voor Will Tinnemans als inleider. Daarnaast legden zij contact met werkgevers die al werken met aanbestedingen met een paragraaf ‘social return’ in hun contracten, met de directeur van RDWI Kromme Rijn Heuvelrug, David van Maanen, met wethouders en met tal van andere min of meer direct betrokkenen. Iedereen zegde medewerking toe. Er is dus een inleider, er zijn debaters, er is een locatie (de Eurowinkel in het voormalige gemeentehuis van Driebergen, Bosstraat 1). Nu nog publiek!

Serieus probleem
Franca, Marian, Jolanda en Gerry vinden het belangrijk werkgevers aan te spreken op hun kansen en mogelijkheden, dus zij worden dringend verzocht mee te komen discussiëren.’ Maar het onderwerp verdient de aandacht van iedereen, zo zegt Jolanda, ‘wij willen immers allemaal vooral ook een sociale en veilige gemeenschap zijn voor iedereen.’

Will Tindemans was cynisch over alle goede bedoelingen van de overheid: ‘Die zijn er, en dat is mooi. Maar effectief beleid zou beter zijn’. Hij pleitte voor een drastische verlaging van belasting op arbeid of voor een basisinkomen, liefst in combinatie met een herverdeling van de beschikbare arbeid over zo veel mogelijk mensen.

De lokale politici beseffen dat hij hier de landelijke politiek uitdaagde. ‘Maar de lokale overheid moet doen wat ze kan. Het is een serieus probleem en dat vergt een hoge plaats op onze politieke agenda, bewustwording en dialoog. Daarom dit politiek café’ aldus Gerry van der Hulst. Zij treedt op als gespreksleider van dit politiek café.

De organisatoren vinden het plezierig als belangstellenden zich tevoren willen aanmelden (per mail of telefonisch bij Jolanda Gerritsen, jmpger@hotmail.com, tel 06-45458661), maar ook de last-minutebezoeker is van harte welkom. De zaal gaat open om 19.45 uur. De inleiding begint om 20.00 uur.