Hoe gaan we het beste om met jihadstrijders: reactie VVD-landelijk

Fractielid Ron van der Laan stelde de volgende vraag aan onze landelijke VVD-fractie:

Terugkerende Jihadstrijders: Namens de fractie van de afdeling Utrechtse Heuvelrug, zou ik graag het standpunt van de landelijke VVD willen vernemen over terugkerende Jihadstrijders. Deze vormen een bedreiging van de veiligheid van al onze inwoners. Niet alleen het VVD standpunt is van belang, maar ook hetgeen de regering van plan is hiertegen te gaan doen. Ik kijk met belangstelling uit naar uw antwoord.

Met vriendelijke groeten, Ron van der Laan
VVD fractie Utrechtse Heuvelrug

Vanuit de afdeling voorlichting van de VVD Tweede Kamerfractie is hierop geantwoord en de meest recente reactie willen wij graag met u delen:

Hartelijk dank voor uw bericht aan de VVD Tweede Kamerfractie. De afschuw die u voelt over de terreurdaad in Parijs delen wij met u.

De beelden uit Parijs zijn misselijkmakend en het verdriet van de Fransen is hier voelbaar. We zijn getuige van een afschuwelijke terreurdaad tegen vertegenwoordigers van het vrije woord. De aanslag is een bevestiging van de aanhoudende dreiging tegen het Vrije Westen, tegen Europa, tegen ons. Het bewijst dat het dreigingsniveau in Nederland niet voor niets hoog is. We moeten ons realiseren dat een dergelijke aanslag ook in ons land mogelijk is. De tijd van vanzelfsprekende vrijheid en veiligheid is voorbij. We zullen hard moeten vechten om onze vrijheden en verworvenheden te behouden.

Vrijheid en democratie zijn voor de VVD niet onderhandelbaar. Ze vormen de kern van ons liberalisme, onze partij en ons Nederland. Het zijn voor ons de hoogste waarden die we met hand en tand zullen verdedigen en beschermen. En ja, je hebt dan ook de vrijheid het daar niet mee eens te zijn. Maar je mag niet de vrijheid van een ander ontkennen en bedreigen. Je mag niet tegen onze vrijheid vechten. Dan plaats je je buiten onze samenleving en verspeel je een groot goed: het recht om Nederlander te zijn.

In onze ogen voldoet het actieplan van het kabinet aan deze voorwaarden en biedt het een solide basis voor effectief optreden. Het toenemend aantal arrestaties van de laatste weken is een goed teken. Tijdens een debat hierover heeft onze woordvoerder Klaas Dijkhoff namens de VVD uiteengezet welke aanpak wij voor ons zien. Die aanpak rust op 5 pijlers.

1. Houd ze gematigd. Voorkom radicalisering. Voorkom dat het gif van jihadisme zich verspreidt.
2. Houd ze in de gaten. Zorg dat ze niet meer bij scholen, buurthuizen en jeugdhonken kunnen komen. Registreer wie sympathiseren met jihadistische clubs, bij demonstraties en online, pak ronselaars op.
3. Houd ze hier. Als ze geradicaliseerd, gehard en geoefend terugkomen, dan is de dreiging nog groter.
4. Houd ze binnen. Gooi ze in de cel. Vervolgen en waar mogelijk het Nederlanderschap afpakken.
5. Houd ze buiten. Sommigen zullen hun weg naar het slagveld toch vinden en zich aansluiten bij IS of een andere barbaarse terreurclub. Dan moeten we de verblijfsvergunning of nationaliteit afpakken en een inreisverbod instellen.

De VVD heeft dit kader ook meteen ingevuld met concrete voorstellen. En we hebben in de praktijk ook al veel van de aanpak gezien: Uitkeringen en studiefinanciering zijn stopgezet, financiële tegoeden zijn bevroren, paspoorten zijn vervallen verklaard, verblijfsrechten zijn ingetrokken, inreisverboden zijn opgelegd, ronselaars zijn op de huid gezeten, minderjarigen zijn voor vertrek bij de grens tegengehouden, onderzoeken en vervolgingen zijn ingesteld en de eerste veroordelingen hebben ook al plaatsgevonden. En voor de VVD zeer belangrijk: het wetsvoorstel om de nationaliteit te kunnen intrekken kunnen we hier binnenkort behandelen.

Een ander deel van onze voorstellen zien we nu in het actieplan terug, dat vinden wij een goede zaak. Het in stelling brengen van de terrorismewetten, bestuurlijke maatregelen tegen jihadisten, het intensief aanpakken van de online propagandastrijd. En het verder verruimen van de mogelijkheid om het Nederlanderschap af te nemen als iemand in vreemde krijgsdienst gaat bij een terroristische organisatie. Vechten tegen Nederland is het einde van het Nederlanderschap. Op 14 september jongstleden is het Nederlanderschap afgepakt van Sháám, alias Abu Mohammed.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft ‘substantieel’. Dit betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland volgens de nationaal Coördinator Terrorismebestrijding reëel is. De veiligheidsdiensten in Nederland zijn dan ook paraat en doen er alles aan om ons te beschermen.

Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

Met vriendelijke groet,

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie
afdeling Voorlichting