VVD tegen bouwplan hoek Traaij-Arnhemsebovenweg

In de commissie Ruimte van 13 januari jl werd het bouwen van een Zorgcentrum voor Bartiméus op de hoek vam de Arnhemsebovenweg en de Traay nogmaals behandeld. Er waren bezwaren ingediend, die overigens door het college werden afgewezen.
De VVD is tegen dit plan. Er komen 27 zorgwoningen voor cliënten van Bartiméus. Omdat het zoveel woningen zijn op dit perceel, wordt het pand veel te vol en te hoog. Hieronder ziet u de bijdrage van raadslid Peter van der Zee in de commissie waarom dat plan geen goed idee is. De VVD kreeg slechts steun van de Christenunie, met als gevolg dat het plan als hamerstuk naar de Raad gaat en dus zal worden bekrachtigd. Een inspreker merkte overigens nog op, dat omwonenden niet geïnformeerd waren, maar ook dat mocht niet baten.

Mevrouw de voorzitter,

Over het bouwplan Traay/Arnhemsebovenweg kan de VVD niet enthousiast zijn. Alle normen en waarden die wij voor Driebergen hebben vastgesteld worden hier overschreden. Ik noem ze nog maar een keer op:
1. Er komt een volledige verstening van het terrein, doordat met een maximaal aantal woningen (27) wordt gewerkt.
2. Om dezelfde reden wordt er maximaal de hoogte ingebouwd en komt het pand dus 3 meter hoger uit dan de panden in de omgeving. Het wordt dus een zo groot en hoog mogelijk blok. Gerechtvaardigd wordt dit door aan te geven, dat het een mooie stedelijke uitstraling krijgt. Goedkeuring daarvoor van de welstandscommissie. Wij kunnen dit niet begrijpen. De beschermende regels van het onlangs vastgestelde bestemmingsplan worden in hoogte en ruimte-opzet fors overschreden, hetgeen met het vorige villlaplan niet het geval was; en daarmee wordt ook de structuurvisie, die uitgaat van het behoud van een dorpse uitstraling voor Driebergen, gewoon ter zijde geschoven.
3. Ook terzijde geschoven worden de milieu-uitgangspunten. De overschrijding van verkeerslawaai wordt met administratieve en bouwkundige noodgrepen opgelost.
4. Bij de verkeerssituatie die gaat ontstaan kan men de nodige vraagtekens zetten. De uitrit op de Traay zit veel te dicht op het stoplicht voor het kruispunt. De te plannen aanpassing van de VRI voor de veiligheid van de toekomstige bewoners zal de doorstroming negatief beïnvloeden en tot mogelijke irritaties en dus misschien ongelukken gaan leiden. En omdat er daarbij ook al geen ruimte is voor een behoorlijke groenvoorziening zien wij niet dat, met al deze omgevingsfactoren, de toekomstige bewoners in een prettig leefklimaat terecht zullen komen.
U zult begrijpen, mevrouw de voorzitter, dat om al deze redenen de VVD tegen dit plan is. Rest mij nog twee opmerkingen:
5. Restaurant Zuid-oost (er pal tegenover) had verzocht een uitbouw te realiseren, maar dat is om redenen van massaliteit (conform het bestemmingsplan) door de gemeente geweigerd. Waarom mag het dan in dit plan wél massaal zijn? Wij begrijpen deze inconsequentie niet.
6. Tenslotte: Volgens ons is het plan niet toekomstbestendig. Bij Ruimtelijke ordening is het goed om ook even over de horizon te kijken. Mocht Bartimeús ooit dit gebouw willen afstoten ontstaat het volgende probleem: door de massale bouw van 27 woningen kunnen er nog nét 9 parkeerplaatsen worden bij gepropt volgens de norm van 0,3. Elke andere bestemming in de toekomst zal echter een hogere parkeernorm eisen en daar is eenvoudigweg geen plaats voor. Dat maakt het gebouw zeer inflexibel.

Afsluitend vraagt de VVD zich af of zo’n volgebouwd gebouw met daarbuiten minimale ruimte en pal op een druk en lawaaierig kruispunt wel een goede leefomgeving is voor de cliënten van Bartiméus.

Peter van der Zee