Fietsbeleid: belangrijk in het gehéle plaatje!

In één van de laatste raadsvergaderingen is er een besluit genomen over een motie van D66 over het fietsbeleid. Deze partij stelde voor om bij de evaluatie van het uitvoeringsprogramma van het GVVP (Gemeentelijk Verkeers en Vervoers Plan) een nieuw project toe te voegen wat gericht is op de realisatie van een fietsvisie met bijbehorend uitvoeringsprogramma. Plus daar bij het vaststellen van de kadernota 2016-2019 rekening te houden met de nodige investeringen. Met andere woorden: zij wilden hiermee het fietsbeleid uittillen boven het GVVP.

Wij hebben hier tegen gestemd. Niet omdat wij tegen het fietsen in onze gemeente zijn. Integendeel. Fietsen maakt een essentieel onderdeel uit van het vervoer in onze gemeente en verdient álle ondersteuning. Alleen zijn wij er ten eerste niet van overtuigd dat alle fiets-projecten in het GVVP (7 in totaal) al zijn uitgevoerd. Daar is vast nog veel werk aan de winkel. Ten tweede vinden wij dat de fiets een essentieel onderdeel is van ons totále vervoersbeleid. De fietsvisie zou naar onze mening dan ook een integraal onderdeel moeten zijn van het GVVP.

Als laatste argument is er gezien de huidige financiële situatie van onze gemeente geen geld om extra investeringen te doen voor een dergelijk nieuw beleid. Onder druk en om genoeg steun voor deze motie te krijgen, werd die op dit onderdeel wel sterk afgezwakt. Waarmee de motie naar onze mening niets meer toevoegde aan het GVVP.

Overigens werd de motie met een kleine meerderheid aangenomen. De tijd zal leren wat uiteindelijk de toegevoegde waarde is.

Evert de Boer
Raadslid VVD-fractie