Afval gescheiden inzamelen, maar niet extra betalen!

Al sinds jaar en dag organiseert de gemeente het ophalen en verwerken van ons afval. Behalve GFT, werd zo’n beetje alles in een kliko gestopt, opgehaald en vervolgens verbrand of gestort. Tegenwoordig willen we zuinig met onze grondstoffen omgaan en deze het liefst hergebruiken. Door het gescheiden inzamelen van Plastic, Metaal en Drinkpakken(PMD-afval) wil de gemeente hieraan tegemoet komen. De VVD vindt dat een goede ontwikkeling en steunt dit plan dan ook van harte. De gemeente heeft aangegeven dat dit proces in eerste instantie veel geld kost, o.a. door investeringen in kliko’s en infrastructuur, maar dat het ons uiteindelijk ook een financieel voordeel oplevert. Hiermee kunnen de investeringen dan worden terugbetaald. Hoewel wij al een paar keer hebben aangedrongen om extra financiële voordelen nu en in de toekomst door te geven aan de inwoners dmv lagere afvalstoffenheffing, kan de wethouder dit niet beloven.

Inwoners krijgen nog dit jaar kosteloos een kleine kliko waarin zij het restafval kwijt kunnen. In de huidige grote kliko kan dan het PMD-afval in. Wie toch de grote kliko wenst te behouden en dan volgens de gemeente niet mee wil doen met het gescheiden inzamelen, die moet fors gaan betalen. Tot op zekere hoogte vinden wij dat geen probleem, maar lijkt het ons eerlijk niet meer te betalen dan de extra kosten die dit met zich meebrengt.

Nu gaat de gemeente een forse toeslag rekenen bovenop het extra tarief. Wij hebben bezwaar hiertegen geuit omdat je niet door deze maatregel een verkapte belasting moet willen heffen. Helaas was de VVD de enige partij die dit vond. Verder heeft de VVD-fractie het college benadrukt de ontwikkelingen rond het gescheiden inzamelen van PMD goed te volgen en op tijd aan de Raad te rapporteren. Mochten er financiële tegenvallers ontstaan, dan willen wij dat zo snel mogelijk vernemen. Want uiteindelijk wordt de rekening aan de inwoner gepresenteerd. De VVD fractie zal de ontwikkelingen rond de afvalinzameling met grote alertheid blijven volgen.

Ron van der Laan
Raadslid VVD-fractie