Donker waar het kan, licht waar het moet

Met deze slogan werd 5 jaar geleden het beleidsplan Openbare Verlichting gelanceerd. Maar uiteindelijk kwam die nieuwe verlichting er niet. Er was geen aanbieder te vinden die in wilde gaan op de gemeentelijke voorstellen op basis van een leaseconstructie. Daarbij kwam dat de kosten aanzienlijk omhooggingen doordat, met de slogan in het achterhoofd, het aantal lichtmasten zou worden teruggebracht van ca 8800 naar ca 6000 in de gehele gemeente. Dat betekende dat er ca 6000 nieuwe aansluitingen op het kabelnet gerealiseerd dienden te worden waardoor ook de lichtintensiteit flink achteruit zou gaan en daarom hebben wij daar indertijd ook echt tegen geageerd.

In het nieuwe voorstel dat binnenkort in de Raad (unaniem) zal worden aangenomen blijft het aantal lichtmasten onveranderd. Los van de aanzienlijk lagere kosten, heeft dat ook als voordeel dat de afstand tussen de lichtmasten gemiddeld kleiner zal zijn waardoor er minder donkere plekken ontstaan. Dat komt de verkeersveiligheid, maar zeker ook de sociale veiligheid ten goede. Kunnen we ’s-avonds met een iets geruster hart een ommetje maken.                                                                                        

In dit nieuwe plan zijn voorlopig geen zgn. “slimme lantaarnpalen” voorzien. Bij deze slimme lantaarnpalen kun je op afstand de lichtsterkte bepalen, ze hebben 5G en kunnen als laadpaal gebruikt worden.  Deze oplossingen zijn technisch vaak niet mogelijk, complex uit te voeren en bovendien kostbaar. Het college heeft toegezegd om te kijken of enkele van deze mogelijkheden over een aantal jaren alsnog toegevoegd kunnen worden.  Als er in de eerste helft van volgend jaar een leverancier gevonden wordt, dan kunnen de eerste masten in de tweede helft van 2022 geplaatst worden. In 5 jaar tijd worden alle lampen vervangen en 40% van de masten. Bijkomend voordeel is dat de energiekosten met ca 60% zullen dalen. Daarmee is ook de duurzaamheid gewaarborgd.

Evert de Boer

Raadslid