VVD fractie doet voorstel om woningen te bouwen voor jongeren en senioren aan de Pomplaan in Leersum

Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel bestemmingsplan Pomplaan in Leersum in september 2021, heeft de fractie gepleit, voorgesteld en door de Raad unaniem gesteund om woningen te bouwen voor jongeren uit onze eigen gemeente en senioren. Het is actueler dan ooit: de woningmarkt en dan met name de crisis waarin deze zich bevindt. Nog afgezien het feit dat woningen zo langzamerhand onbetaalbaar beginnen te worden, zeker voor jonge mensen, is het vinden van een koop- of huurwoning een hele tour en in veel gevallen onmogelijk zonder daar vele jaren voor op een wachtlijst van een woningbouwvereniging te hebben gestaan of via financiƫle hulp van ouders. De vraag naar woonruimte is immens en de overheid heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen dat er voldoende woningen gebouwd kunnen worden. In onze mooie gemeente hebben we ervoor gekozen binnen de zogenaamde rode contouren te bouwen om ons mooie buitengebied te ontzien. Omdat de gemeente nog maar weinig eigen bouwlocaties heeft om haar verantwoordelijkheid te kunnen nemen, is het daarom zo belangrijk om hierop woningen te realiseren waar op dit moment de grootste behoefte aan is.

De gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug heeft begin dit jaar afgesproken om de locatie Pomplaan te bebouwen met woningen in het sociale segment. Ook de VVD fractie heeft hier mee ingestemd. Nu doet zich in Leersum een kans voor, die niet zo vaak voorkomt, om een flinke stap te zetten door maximaal 20 woningen te realiseren voor jongeren en senioren. Het is voor een dorp als Leersum heel belangrijk dat jongeren die voor het eerst de woningmarkt willen betreden ook in hun eigen omgeving terecht kunnen.

Volgens het rapport woningmarktonderzoek voor de kernen dat Companen op verzoek van de gemeente in september 2020 heeft gepubliceerd, zijn bij de huidige woningvoorraad en de huidige marktdruk  deze woningen zeer beperkt aanwezig in de gemeente. In Leersum bestaat 18% van de woningvoorraad uit appartementen(vrije sector, sociaal en koop) en maar een paar procent aan seniorenwoningen. Dat is aanmerkelijk minder ten opzichte van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Kortom, bouwen voor deze doelgroep en op deze locatie is een geweldige kans om te voorzien in de woonbehoefte van velen in onze gemeente.

Ron van der Laan

Fractie