Statement Raad Gemeente Utrechtse Heuvelrug valwind

Fractievoorzitter Judith van Roy van de VVD las namens de gehele raad afgelopen donderdag onderstaand statement voor. Raadsvergadering donderdag 24 juni 2021 Dank u wel voorzitter. Wat ik nu ga zeggen doe ik namens de gehele raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Beste inwoners van Leersum, Valkenheide, Maarsbergen en hulpverleners Op vrijdagmiddag 18 juni rond half 6 werden Leersum, Valkenheide en Maarsbergen getroffen door noodweer, een valwind. In korte tijd veranderde het mooie dorp Leersum in een puinhoop. En ook in Valkenheide en Maarsbergen was de schade groot. Negen mensen gewond (gelukkig in tussen allemaal weer thuis) en we mogen, denk ik, van geluk spreken dat er niet meer of zelfs dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Verder veel beschadigde huizen, auto’s, en wegen, gaslekken, tuinen vernield en duizenden bomen om

Wat zullen jullie geschrokken zijn van dit korte maar zeer krachtige natuurgeweld. Meteen na de storm gingen jullie echter aan de slag en begon het opruimen.

Wat opviel was de enorme veerkracht en samenhorigheid. Julie hielpen en troosten elkaar en hadden oog voor de oudere inwoners. Het is verschrikkelijk wat jullie meegemaakt hebben maar jullie mogen trots zijn op de manier waarop jullie in actie zijn gekomen, met en voor elkaar.


Om met de woorden van de Burgemeester te spreken: ‘waar een hecht dorp groot in kan zijn’. Het was ook indrukwekkend om te zien hoe snel en grootschalig de hulpverlening op gang kwam. Dus willen wij hierbij het hoofd van het crisisteam, onze burgemeester en alle hulpverleners van onder andere de VRU, de brandweer, de politie, het Rode Kruis, Salvage, de ambtenaren van de gemeente, de Binder maar ook de hoveniersbedrijven, boeren en alle andere mensen en ondernemers die geholpen hebben, hartelijk danken voor hun inzet. Jullie zijn goud waard. En nu?


De wegen zijn weer min of meer begaanbaar, de meeste huizen provisorisch gerepareerd en tuinen bijna opgeruimd maar echt herstel, zal nog wel enige tijd in beslag nemen. Weet dat wij als Raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, er alles aan zullen doen om het herstel voorspoedig te laten verlopen. Wij roepen hierbij het College op om alles in het werk te stellen voor een snel herstel waarbij ook het herstel van de natuur d.m.v. van bijv. een bomen actieplan niet vergeten mag worden. Wellicht kan een mooi deel van de 50.000 bomen motie nu geplant worden. En we vragen het college ook om de mogelijkheden voor steun vanuit bijvoorbeeld de provincie of het noodfonds in Den Haag serieus te onderzoeken. Verder zullen wij initiatieven vanuit de samenleving zoals crowdfundacties voor bijv. het aanplanten van bomen van harte ondersteunen.


Ook zouden wij het op prijs stellen als hout van de omgevallen of gekapte bomen gebruikt kan worden voor bijv. een herinneringsmonument, bankjes of speeltoestellen voor Leersum, Valkenheide en Maarsbergen. Beste inwoners van Leersum, Valkenheide en Maarsbergen, wij leven met jullie mee, heel veel sterkte de komende tijd. Tenslotte willen wij nog een oproep doen aan iedereen om voorlopig niet de bossen rondom Leersum in te gaan, hoe graag je ook met eigen ogen wilt zien wat er is gebeurd of wilt helpen: het is er echt te gevaarlijk en bovendien willen we alle ruimte geven aan de bosbeheerders zodat zij kunnen inventariseren en bospercelen weer snel veilig kunnen maken. Dank u wel