De maat is vol: geen OZB-verhoging

De VVD Utrechtse Heuvelrug zal maandag tijdens de raadsvergadering voorstellen om de OZB alleen te verhogen met de inflatiecorrectie van 1,27% en de door het college voorgestelde extra verhoging van 5% van tafel te halen.

Wat ons betreft is de maat vol, zeker in deze onzekere coronatijden. Wij kunnen onze inwoners en bedrijven niet langer op laten draaien voor tekorten die veroorzaakt worden doordat gemeenten vanuit Den Haag niet genoeg geld krijgen voor de uitvoering van wettelijke taken zoals de jeugdzorg en de WMO.

 

De rekening hoort in Den Haag en niet bij onze inwoners. De raad van de Utrechtse Heuvelrug nam in mei van dit jaar unaniem de motie Stop de Begrotingserosie aan, om inzichtelijk te maken waar de tekorten vandaan kwamen. De wethouder verklaarde daarna op nationale televisie, bij Een Vandaag, dat we deze tekorten niet langer kunnen verhalen op de inwoners. Ook de Utrechtse Burgemeesters schreven hiertoe in juni een brandbrief aan Minister Ollongren. En slechts vier maanden geleden nam de raad wederom unaniem, de motie Rekening bij het Rijk aan, waarin wordt opgeroepen om de rekening neer te leggen, daar waar die hoort, bij het Rijk en niet bij onze inwoners.

 

En toch, ligt er nu een begroting die met een extra OZB-verhoging van 5% sluitend wordt gemaakt om de provincie tevreden te stellen. Wij zijn er echter niet voor de provincie maar voor onze inwoners en roepen hierbij het College en de raad op om woord te houden en de extra OZB-verhoging van 5% ongedaan te maken.  Alleen op die manier kunnen we druk houden op het Rijk om met voldoende middelen over de brug te komen.