Doen wat we moeten doen; herplanten van bomen!

Wist u dat de gemeente het (her)planten van bomen niet mee mag rekenen voor het behalen van de klimaatdoelstellingen? Daarom ligt de focus op onderzoeken en plannen om CO2 terug te dringen terwijl een van de meest basale maatregelen, het herplanten van bomen, is geschrapt. Dat vinden wij van de zotte.

Enige tijd geleden dienden wij al een motie in om weer te gaan voldoen aan de wettelijke herplantingsplicht van bomen. Sinds 2012 is hiervoor onvoldoende budget vrijgemaakt. We hoeven niemand uit te leggen waarom bomen zo belangrijk zijn en ook niet dat het gaat om meer dan CO2-reductie. Het is onderdeel van de identiteit van onze gemeente en raakt aan ons welzijn.

 

Wij vinden dan ook dat de prioriteit moet liggen bij het op orde brengen van de basis voor we andere dingen gaan doen. Zeker in deze tijd waarin CO2-reductie en stikstofopname zo belangrijk zijn.  Een grote boom kan gemiddeld 25kg CO2 per jaar (!) opnemen.

 

 Wij zullen daarom aandringen op het herplanten van bomen en als daar in de beheerbudgetten geen geld voor wordt gevonden dan dient dit te worden betaald uit het duurzaamheidsbudget. Een boom draagt tenslotte niet alleen bij aan de leefbaarheid en het groene karakter van onze dorpen, maar ook aan CO2-reductie. Meetbaar, zichtbaar èn bewezen.