Handhaving verpauperde panden en terreinen in de gemeente

De gemeente kan de strijd aan gaan tegen verpauperde panden en terreinen. De “rotte kiezen” zijn al jaren een doorn in het oog van vele Heuvelruggers. Ondanks pogingen van het college de eigenaren te bewegen achterstallig onderhoud te plegen, is dat in een flink aantal gevallen helaas niet gelukt. Er zijn zwaardere middelen nodig.

De VVD heeft de het probleem van verpaupering meerdere keren onder de aandacht van het college gebracht, en met succes. Om met daadkracht in te kunnen grijpen is een “handhavingsbeleid” opgesteld. Hiermee heeft het college een belangrijke belofte ingelost. Met dit handhavingsbeleid kan de gemeente eigenaren dwingen panden en terreinen op te knappen.

 

Hoe gaat dit in zijn werk? Panden en terreinen die bij de gemeente bekend zijn, of die door Heuvelruggers zijn aangedragen, krijgen een bezoek van de gemeentelijke toezichthouder. Gebreken worden door de toezichthouder beoordeeld. Vervolgens wordt in, zoals dat heet, “minnelijk overleg” de eigenaar gevraagd verbeteringen binnen een redelijke termijn uit te voeren. De eigenaar draagt zelf de kosten van de opknapbeurt. Lukt dat niet, kan een boete worden opgelegd. En als de eigenaar helemaal niet wil meewerken kan de gemeente, op kosten van de eigenaar, de verbeteringen laten uitvoeren.

 

U kunt dus zelf panden, die in een slechte staat van onderhoud zijn, en terreinen die verwaarloosd zijn melden bij de gemeente. Zij worden dan op de lijst geplaatst.

 

Jammer genoeg zullen de resultaten niet op heel korte termijn overal zichtbaar zijn. Als gemeentebestuur moet je een zorgvuldig proces met de eigenaar aflopen. En dat vergt tijd. De VVD zal het college, als verantwoordelijk handhaver, regelmatig over de stand van zaken en de voortgang bevragen.

 

Het handhavingsbeleid vindt U hier: Handhavingsbeleid vervallen en verpauperde panden