Christiaan Zwart op de VVD-lijst voor Europa ( artikel uit de Kaapse Courant)

DOORN Als één van de twee inwoners uit onze gemeente staat Christiaan Zwart op de kandidatenlijst voor de verkiezing van het Europese Parlement. Hij hoeft nog geen zuinige auto aan te schaffen om de reiskosten te drukken voor de ritten naar Straatsburg, Brussel en Luxemburg. De nummer 20 van de lijst VVD maakt weinig kans op een plek in het Europees Parlement.

 

Elke vijf jaar wordt een nieuw Europees Parlement gekozen en donderdag 23 mei stemmen we daar voor in Nederland. En waar de verkiezingen voor Tweede Kamer de opkomst vaak prima is, boven de tachtig procent, is dat voor gemeenteraad en Provinciale Staten al een stuk minder. De Europese verkiezingen spannen wat dat betreft echter de kroon. Bij de laatste keer in 2014 was de opkomst slechts 37 procent.

 

POSITIE Zijn positie op de lijst lijkt zinloos, maar zo ziet Zwart dat absoluut niet. ,,Het geeft me de mogelijkheid om nu in debat te gaan en interessante gesprekken te voeren. We zitten nu midden in campagnetijd, dat betekent bijna dagelijks op pad. Zo stond ik maandag nog in Woudenberg op het Europadebat, hartstikke leuk en zinvol om de zaal mee te geven wat 'Europa' inhoudt voor de gemiddelde burger. En dat is veel dichterbij dan je denkt. Op Europees niveau worden beslissingen genomen die invloed hebben op alle grote thema's die er zijn. Denk aan klimaat, veiligheid maar ook werk en economie. En iedereen kan komende vakantie de Nederlandse bel- en internetbundels gebruiken op vakantie in Europa, ook een mooie bijvangst van Europees beleid."

 

IJSBAAN Christiaan is 37, heeft een vrouw en twee jonge kinderen. Hij studeerde natuurkunde, maar is inmiddels werkzaam bij een strategie adviesbureau. Twee jaar geleden verhuisde hij van Utrecht naar Doorn. ,,Het is hier prachtig wonen. Ik loop graag hard, sowieso elk weekend en liefst ook een dag doordeweeks. En je kunt me wakker maken voor een mooie schaatstocht en ook dan is in Doorn wonen mooi. Een uurtje voor het werk even schaatsen op de ijsbaan is een mooi begin van een winterse werkdag."

 

LIBERAAL Zwart staat op de lijst van de VVD: ,,In Europa is de VVD onderdeel van de ALDE, de vierde partij in Europa. De ALDE is een liberale partij waar bijvoorbeeld ook D66 en de partij van de Franse president Macron bij horen. Dat maakt het niet altijd even makkelijk om standpunten te bepalen. In Nederland heeft de VVD toch een andere politieke kleur dan D66, in Europa doen we het samen."

 

BELANGRIJK Verder maakt Zwart zich geen Europese illusies, maar hij neemt het wel serieus: ,,De Europese thema's spreken me zeer aan. Sommige zaken moetje niet in je dorp of als klein land willen regelen. Klimaat is daar een mooi voorbeeld van, maar ook veiligheid. Europa is op het wereldtoneel een gesprekspartner van formaat voor bijvoorbeeld Amerika, China en Rusland. Een stem uitbrengen tijdens de Europese verkiezingen is dan ook net zo belangrijk als een stem voor lokale, provinciale of nationale verkiezingen. Dus mijn oproep aan alle Heuvelruggers: maak die loop naar het stembureau op 23 mei, want elke stem telt."

 

De tweede kandidaat uit onze gemeente is Rob van den Hoek van 50Plus.

(Dit artikel is geen artikel van de VVD maar komt uit de Kaap.)