Vrijheid is veiligheid

Morgen mogen wij stemmen. En deze verkiezingen gaan niet alleen over de Provincie en de Eerste Kamer, zij gaan vooral over onze veiligheid. Onze vrede, veiligheid en welvaart is kwetsbaar. Er is grote instabiliteit in de wereld, de aanslagen in Parijs en op de MH17 hebben dat recent duidelijk gemaakt. Maar wat betekent dat voor de verkiezingen van morgen, 18 maart?

De politiek die zich bezig houdt met het voortbestaan van de staat wordt “High politics” genoemd. Als er geen existentiële dreiging is, dan hebben politici in democratieën sterk de neiging zich te richten op “low politics”; het gedeelte van de politiek dat zich bezig houdt met het welbevinden van de bevolking. Daar zitten de stemmen, daar zit dus de politieke macht.

Stabiliteit?
De huidige verkiezingen voor Provinciale Staten en daarmee indirect die van de Eerste Kamer tonen aan dat high politics en low politics elkaar zijn gaan overlappen. De huidige chaotische en snel verslechterende internationale veiligheidssituatie bedreigt onze vitale belangen zoals beschreven in onze Nationale Veiligheidsstrategie. Immers, onze collectieve territoriale, economische en fysieke veiligheid staan onder druk, evenals onze politieke en sociale stabiliteit. Zo heeft ontwikkelingssamenwerking behalve een humanitaire dimensie ook een duidelijke veiligheidsdimensie. Denk daarbij naast de stabilisatie van fragiele en falende staten, ook aan het voorkomen van ongecontroleerde vluchtelingenstromen. Vaak hebben deze vluchtelingen nauwelijks startkwalificaties. De grote aantallen gaan het absorptie vermogen van onze lokale gemeenschappen snel te boven, iets wat direct zichtbaar is in onze lokale politieke en sociale stabiliteit.


Anarchie en energie
De anarchie en terrorisme die zich van Nigeria, Syrië tot in het Midden Oosten uitstrekt raakt niet alleen onze politieke en sociale stabiliteit, het raakt ook onze handelsstromen. Wordt de koopvaardij door piraterij gedwongen om rond de Kaap te varen in plaats van de kortere –en goedkopere- route door het Suez kanaal, dan kan dit zich voor onze inwoners uiteindelijk vertalen in langere levertijden en duurdere goederen. 
De instabiliteit die aan de grenzen van Europa heerst biedt naast een bedreiging ook een kans. Het is geen geheim dat Rusland aan de grenzen van de NAVO knabbelt. Ook in het Nederlandse luchtruim duiken met enige regelmaat onaangekondigde Russische gevechtsvliegtuigen op. Nederland zal hier continue alert en paraat op moeten zijn. Verder betekent deze bedreiging ook dat Nederland zich moet bezinnen op haar aanvoer van energie. Hoe afhankelijk willen wij zijn van Russisch gas? En is het wenselijk dat als alternatief voor vervuilende kolen wordt gekozen?

Klimaat
Gelukkig bieden nieuwe technieken zoals zonne-energie ons niet alleen de kans om lokale klimaatdoelstellingen te halen, het maakt ons als land ook een stuk onafhankelijker. 

De koers die wij aanstaande woensdag kiezen is niet alleen een koers voor de provincie. Het is ook de koers die Nederland (inter)nationaal wil gaan varen.

Wij vinden dat vrijheid, veiligheid en democratie niet onderhandelbaar zijn.

Baerte de Brey, 
Frank van Kappen.

VVD-ers Frank van Kappen en Baerte de Brey zijn kandidaat voor respectievelijk de Eerste Kamer en Provinciale Staten Utrecht.
Frank van Kappen is generaal-majoor b.d. der Mariniers, Baerte de Brey werkt bij netbeheerder Stedin. Beiden wonen op de Utrechtse Heuvelrug