Uitkomst gesprek met informateur: eerst raadsprogramma daarna college

Uitkomst gesprek met informateur: eerst raadsprogramma daarna college

Afgelopen donderdag 12 april hebben alle partijen in het openbaar het advies van de informateur Remco van Lunteren besproken. De bijeenkomst werd (op VVD verzoek) voorgezeten door een onafhankelijke voorzitter, de afgezwaaide SP fractievoorzitter Jasper van Geijtenbeek die in de vorige periode tevens plaatsvervangend voorzitter van de raad was.

Alle partijen hebben na discussie en enkele wijzigingen ingestemd met het door de informateur voorgestelde vervolg. Dit houdt in dat alle zeven partijen de komende weken in het openbaar werken aan het opstellen van een raadsprogramma. Doel van dit raadsprogramma is dat we de thema's voor de komende periode agenderen, prioriteren en richting geven aan inhoudelijke of procesmatig invulling.

Schuldenreductie onderdeel raadsprogramma

Over de vraag of de schuldreductie onderdeel moet zijn van het raadsprogramma  ontstond de meeste discussie. De informateur adviseerde om, nadat het raadsprogramma is overeengekomen, een college vormend (financieel) akkoord  te sluiten tussen de partijen die het college gaan vormen. Dit omdat het voor de financiën, en m.n. hoe we de schuld gaan terug brengen, de grootste verschillen tussen de partijen bestaan.  Het via openbare onderhandelingen bereiken van een overeenstemming is naar zijn verwachting zeer lastig.

De VVD onderschrijft die inschatting. Dit baseren we op het feit dat we in de afgelopen vier jaar meerdere malen over een schuldenafbouwplan hebben gesproken en geen overeenstemming hebben bereikt. Waarom zal dat nu wel lukken? Gelijktijdig vindt de VVD het voor een stabiel bestuur wel noodzakelijk dat hier afspraken over komen. We hebben als VVD geen principiële blokkade tegen schuldreductie als thema in het raadsprogramma.

Tijdens de discussie bleek dat de meeste partijen optimistisch zijn en verwachten dat het wel zal lukken. Daarom hebben we ingestemd om te proberen afspraken te maken over schuldreductie. We zijn overeengekomen dat mocht het niet lukken we schuldreductie afspraken opnemen in een college vormende akkoord.

Betrekken inwoners en ondernemers bij plannen

Een ander advies van de informateur was om de afspraken tot hoofdlijnen te beperken. Dit geeft de mogelijkheid om in een latere fase iedereen te betrekken bij specifieke thema’s zoals  Duurzaamheid en Wonen. Dit voorkomt dat we in de valkuil vallen om onder (tijds) druk van de vorming van een nieuw college inwoners en ondernemers halfslachtig  betrekken bij de verschillende voornemens. Er komt nog wel een gesprek met inwoners en ondernemers (waarschijnlijk 14 mei) over het raadsprogramma  voordat we dit in de raad van 17 mei bespreken.

Het vervolg

Onderdeel van het advies is dat de VVD als grootste partij een voorzitter als procesbegeleider levert. Inmiddels hebben we met instemming van alle partijen Peter van der Zee (voormalig VVD raadslid) bereid gevonden deze rol  te vervullen. De gesprekken over het raadsprogramma zijn dus openbaar en in de raadzaal te Doorn (en live te horen via http://www.digitaalnotuleren.nl/utrechtseheuvelrug/  ) op:

1.      Do 19 april (19.30-21.00 u.)

2.      Ma 23 april (vanaf 19.30 u.)

3.      Wo 25 april (vanaf 19.30 u.)

4.      Di 8 mei (vanaf 19.30 u.)

Na de raadsvergadering van 17 mei zal informateur Remco van Lunteren weer alle partijen ontvangen om te bespreken welke partijen het college gaan vormen. Omdat kandidaat wethouders een standaard screening krijgen zullen deze niet voor begin juni benoemd worden.

 

Rob Jorg

Fractievoorzitter VVD Utrechtse Heuvelrug