Zuinig zijn op onze groene dorpen!

De gemeente Utrechtse Heuvelrug bestaat uit 7 karakteristieke dorpen, gelegen midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Welke gemeente kan dit zeggen? Een rijkdom waar we heel zuinig mee om moeten en willen gaan. De prachtige bossen en uiterwaarden, lommerrijke straten, talloze monumentale panden, statige kastelen en landgoederen en levendige dorpen dragen enorm bij aan het woongenot van de inwoners. Bovendien vertegenwoordigt dit een grote economische waarde. Toeristen bezoeken de Utrechtse Heuvelrug graag en bewoners recreëren er met veel plezier. Daarom waken we ervoor dat deze eigenschappen niet aangetast worden. De VVD zet zich in voor het behoud van onze dorpen, het cultureel erfgoed en de natuur. 


Voldoende nieuwbouw is essentieel om ervoor te zorgen dat het inwoneraantal niet daalt en voorzieningen op peil blijven. Tegelijkertijd willen we vasthouden aan de rode contouren: de grenzen om de dorpen waarbuiten niet mag worden bebouwd. Het aantal vierkante meters natuur mag niet verminderen! Daarom moet gebouwd worden op braakliggende, of door sloop vrijgekomen, grond binnen de bestaande bebouwde kom.

We willen goed zorgen voor ons cultureel erfgoed. Dit kan bijvoorbeeld door eigenaren de ruimte te bieden om economische activiteiten op hun terrein te ontplooien in ruil voor het openstellen van hun monument of landgoed. Zo zorgen we ervoor dat de prachtige monumenten en landgoederen een toekomst hebben en iedereen hiervan kan en mag genieten.

Onze dorpen moeten hun groene karakter behouden. Daarom willen we de bomen binnen de dorpsgrenzen behouden en deze alleen rooien als dat écht onvermijdelijk is. Indien toch gerooid moet worden, bijvoorbeeld bij ziekte, willen we een herplantingsplicht. De VVD wil het bestaande groen bovendien beter onderhouden.


Zet cookies aan om de video te tonen.