VVD wil geen vergunningverlening voor geitenstal in Leersum


Begin 2017 door een agrariėr aan de Rijksstraatweg 1 te Leersum een vergunning is aangevraagd voor de bouw van een grote open veestal. In deze stal zullen maximaal 1000 geiten worden gehuisvest. Door omwonenden en landgoed Zuylestein is bezwaar tegen deze bouwvergunning is gemaakt die is afgewezen.

Het college heeft onlangs het advies van de bezwarencommissie overgenomen waardoor de vergunning kan worden verstrekt. In Utrechtse Heuvelrug zijn nog vier vergunningen voor geitenhouderijen te zijn aangevraagd. Een dergelijke ontwikkeling in strijd is met één van de strategische doelen van ons eigen milieubeleidsplan klimaatneutrale gemeente 2035 nl. Kwaliteit Leefomgeving.

De bouw van een dergelijke grote open stal en 1000 loslopende geiten een grote impact heeft op de omgeving. De volksgezondheid van inwoners binnen een straal van 2 km volgens een rapport van de GGD een vergrote kans lopen op longontsteking. Naast vergrote kans op longontsteking en Q-koorts is ook overlast van geur en fijnstof te verwachten, met name door de vrije uitloop van geiten dicht tegen het woongebied van Amerongen. De provincies Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant hebben besloten geen vergunningen meer te verstrekken op basis van het voorzorgsbeginsel. Er is een plan van het landgoed Zuylestein voor een gemengd biologisch bedrijf dat beter zal passen in dit kwetsbare gebied. Er is een mogelijke alternatieve locatie aan de Groote Maat (buitengebied Cothen) voorhanden. Onze gemeente maakt deel uit van het Nationaal Park Heuvelrug dat o.a. de ambitie heeft om de recreatieve- toeristische en culturele waarde te vergroten en dat gebaseerd is op de natuurwaarden van de Heuvelrug. 

Middels een motie verzoekt VVD Utrechtse Heuvelrug het college om de vergunning voor de bouw van een open veestal ten behoeve van het oprichten van een geitenhouderij aan te houden; het voorzorgsbeginsel in deze van toepassing te verklaren en met de agrariër, landgoedeigenaar, omwonenden en provincie om tafel te gaan met als doel te streven naar een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is.

Ron van der LaanVVD Utrechtse Heuvelrug