VVD Heuvelrug velt hard oordeel over meerjarenbegroting 2018-2021

VVD Heuvelrug velt een hard oordeel over de Meerjarenbegroting 2018-2021. Deze beslaat een groot deel van de nieuwe raadsperiode en is daarmee zeer bepalend voor de nieuwe raad. De begroting blijkt maar net sluitend. Het geeft een nieuwe raad geen enkele beleidsruimte zonder dat er eerst ombuigingen plaatsvinden. Onaanvaardbare hoge schulden worden doorgeschoven, woonlasten voor burgers blijven behoren tot de hoogste van Nederland en de kosten van de gemeentelijke organisatie stijgen maar door.  VVD Heuvelrug wordt hier niet vrolijk van.

Het college heeft inmiddels bevestigd dat er, in tegenstelling tot eerder beweerd, geen overschot van €1,2 miljoen is. De komende maanden volgen er namelijk nog voorstellen waardoor de begroting maar net sluitend blijkt. Het college adviseert zelfs om het restant van het begrotingsoverschot niet uit te geven. Er blijkt echter zo krap begroot, dat er vrijwel geen restant bestaat. De spreekwoordelijke ‘lege dop’.

De onaanvaardbaar hoge schuldenberg blijft in 2018 onder de €160 miljoen, alleen door het uitstellen van investeringen waar veel maatschappelijke onrust over is, zoals het rioleringsplan Dennehorst en de Driebergse basisschool De Ontdekkingsreis. Voor 2019 t/m 2021 liggen er geen voorstellen om de schuld jaarlijks met €1 miljoen te laten dalen. Het huidige college kan het hierover of niet eens worden of zij neemt het schuldenprobleem nog steeds niet serieus. Beide is natuurlijk een droevige constatering.

Dankzij de VVD realiseert het college zich in ieder geval dat het schuldenplafond is bereikt en dat zij zo snel mogelijk met concrete voorstellen moet komen om deze schuldenberg te verkleinen. Dit zijn in ieder geval geen duurzame gemeentelijke financiën. Een nieuw college moet direct aan de slag.

Op dit moment liggen de woonlasten voor burgers bijna 19% boven het landelijke gemiddelde. Dit verslechtert alleen nog maar door € 1,2 mio extra rioollasten en afvalstoffenheffing de komende 3 jaar. De VVD is hier tegen. Feitelijk is er sprake van een slinkse belastingverhoging. Dit moeten we niet willen. Wat ons betreft draaien we dit terug waardoor de lasten voor de inwoners fors omlaag kunnen.

De gemeentelijke organisatiekosten tenslotte stijgen onrustbarend door, dit jaar zelfs met €1,9 mio. Het lijkt wel ‘rupsje nooitgenoeg’. De VVD wil een zuinige en efficiënte gemeentelijke organisatie. Wij willen dat de gemeente op zoek gaat naar besparingsmogelijkheden, door taken te versimpelen, te standaardiseren, samen met andere gemeente uit te voeren of aan marktpartijen uit te besteden.


VVD Heuvelrug komt daarom met een motie die het huidige college verzoekt de mogelijkheden voor kostenbesparing te onderzoeken. In een nieuw raads- of collegeprogramma kan dan hierover knopen worden doorgehakt.