VVD raadslid Peter van der Zee over de dreigende kaalslag aan de Driebergse Dennenhorst en omgeving

Al een half jaar is de gemeente in gesprek met de bewoners van de Dennehorst en de 5 daarop uitkomende zijstraten. De riolering moet daar vernieuwd worden en als gevolg daarvan moeten de straten worden heringericht.

Maar hoe dan wel? De wijk is ontstaan in de jaren 50 van de vorige eeuw en heeft een lommerrijke uitstraling met grote bomen aan weerskanten van de weg. De gemeente stuurt echter op hedendaagse regelgeving qua herinrichting en dat zou inhouden dat vrijwel alle bomen (ca.100) moeten worden gekapt. Redenen: de straten zijn te smal in het kader van verkeersveiligheid; bomen moeten minimaal 2 meter van een erfgrens afstaan; huidige oude riolering zit onder de bomen.

Er kwamen twee voorstellen van de gemeente: Één met nieuwe bomen aan weerszijden van de straat die niet groter zouden worden dan een meter of 5 en een ander voorstel met slechts bomen aan één kant van de weg die de 10 meter zouden halen. Echter allemaal nieuw met een compleet ander straatbeeld.

Intussen ontwikkelden de bewoners, samen met externe specialisten, een alternatief plan waarbij, met de nieuwe riolering in het midden van de weg, de huidige inrichting gehandhaafd kon worden en alle huidige hoge bomen konden worden behouden.

Op de laatste inwoners-vergadering op 30 augustus ging de gemeente totaal niet in op dat plan van de bewoners en ze konden kiezen uit de 2 alternatieven van de gemeente. De vergadering explodeerde in een tsunami van ongenoegen.

Raadslid Peter van der Zee zag dit aan en besloot om de gehele zaak te agenderen voor een commissievergadering. Die diende op maandag 18 september 2017.

Hij bepleitte, dat het karakter van de wijken in Driebergen met hun groene uitstraling behouden dient te blijven en dat dat ook is vastgesteld in het beleid van de gemeente. Teloorgang van die beeldkwaliteit moet te allen tijde worden voorkomen en hij verzocht het college een uiterste inspanning te doen om in deze wijk de dreigende kaalslag te voorkomen.

Hij werd ondersteund door het inspreken van een paar bewoners én door een volle tribune met pamfletten. Het college zegde toe om met alle partijen tot een goede oplossing te komen. En nu dus maar hopen dat het goed komt. De VVD blijft het proces in de gaten houden.

Peter van der Zee