VVD fractievoorzitter Rob Jorg blikt terug op 3 jaar raadsbreed programma

Onlangs heeft de raad de behaalde resultaten van de afgelopen drie jaar besproken. Hiervoor had het college een rapportage opgesteld waarin voor 66 onderwerpen uit het Raadsprogramma werd gemeld  wat er is behaald. Alle onderwerpen werden‘groen’ gerapporteerd. Met andere woorden, volgens het college gaat alles goed.

Het klopt dat er veel zaken zijn opgepakt. Dat waarderen we als VVD. Maar om nu te stellen dat alles goed gaat en de gestelde doelen worden bereikt is volgens de VVD onjuist.  We geven enkele voorbeelden.

Verbeteren Ondernemersklimaat
Een belangrijke doel voor deze raadsperiode, die in 2014 begon, is het verbeteren van het ondernemersklimaat. Pas eind 2016 kwam het eerste plan. Op dit moment vinden gesprekken plaats met de ondernemers om dit verder uit te werken. Het is uitstekend dat deze gesprekken er zijn. Beter zou zijn als we de eerste maatregelen al hadden genomen. Dit heeft veel te lang geduurd.

Gezonde financiën
Volgens het college zijn onze financiën gezond. Voor het gemak vergeet men dat onze schulden sinds 2014 explosief zijn gestegen tot circa €140 miljoen. Dit ligt ver boven het bedrag dat als ‘gezond’ wordt gezien voor een gemeente van onze omvang. Ondanks veelvuldig aandringen, zowel met schriftelijk als mondelinge vragen en meerdere aangenomen moties, geeft het college niet thuis en heeft tot op de dag van vandaag geen concreet voorstel gedaan om de schuld omlaag te brengen. Het probleem wordt liever doorgeschoven naar de toekomst.

Klimaat
Ondanks het feit dat we in totaal zo’n €500.000 extra hebben uitgegeven voor klimaatbeleid, zijn er nauwelijks concrete energiebesparende maatregelen getroffen of concrete resultaten behaald. De ‘klimaatafdruk van onze gemeente’ is zelfs 19% hoger dan de doelstelling. De eerste gemeentelijke elektrische auto’s zijn pas in 2017 aangeschaft.

Jeugdzorg
Dit is ook ‘groen’ gerapporteerd. We weten echter niet of het goed gaat met de jeugdzorg in onze gemeente. Het cliëntenonderzoek, dat ons inzicht moet geven hoe de zorg wordt ervaren sinds de gemeente hiervoor verantwoordelijk is, kan geen resultaten leveren over de jeugdzorg. Dit groen rapporteren is dus wensdenken.

Inwonersparticipatie
We hebben afgesproken dat plannen worden gemaakt in nauwe samenwerking met inwoners en ondernemers. Deze hebben vaak veel kennis en betrokkenheid. Uit het feit dat de tribune van de raadzaal regelmatig vol zit met boze mensen kunnen we concluderen dat dit nog regelmatig mis gaat. Dit is eerder rood dan groen.

Positieve resultaten
Gelukkig zijn er ook onderwerpen die goed gaan. Daarvoor danken we het college. Enkele voorbeelden:

° de vrijheid om op zondag winkels te mogen openen;

° de groei van het aantal toeristen en daarmee de werkgelegenheid;

° het gescheiden inzamelen van afval;

° de toekomst van overdekte zwembaden veiligstellen.

De verkiezingen komen eraan
Maar om nu te doen of alles goed gaat en ‘groen’ te rapporteren is een papieren werkelijkheid. Voor de VVD is het werk zeker niet af. Er valt nog veel te doen aan zaken als woningen voor middeninkomens,ouderen en starters, meer mensen aan het werk en minder criminaliteit. Genoeg om niet nu reeds met de armen over elkaar te gaan zitten. Het is duidelijk dat de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 eraan komen.

Rob Jorg
Fractievoorzitter VVD Heuvelrug