Evert de Boer over dramatische bomenkap "noodzakelijk' voor aanleg ecoduct N227

Woensdagmiddag 23 augustus ging VVD raadslid Evert de Boer polshoogte nemen bij de bomenkap tussen Doorn en Maarn, noodzakelijk voor de aanleg van het ecoduct bij de N277 en werd geconfronteerd met een enorme kaalslag. Honderden bomen zijn met de grond gelijkt gemaakt voor dit belastinggeld verslindende project.

In een gesprek dat wij met hem hadden gaf hij zijn visie weer over de procedure en uitvoering van dit project. Dit 4 miljoen kostende project had wat hem betreft vele malen goedkoper gekund. Evert pleitte al in september 2016 voor een alternatief, bestaande uit een CAT-tunnel (Comfort Animal Transfer) in combinatie met een wildwaarschuwingssysteem en een snelheidsverlaging van 80 naar 60 km per uur. Uit onderzoek is gebleken dat de effectiviteit bijna net zo hoog is als bij een ecoduct,  waarbij de aantasting van de minimaal zou zijn geweest. 

Daarnaast zijn de kosten van het alternatief nog geen €400.000,-. Dit betekent dus 3,6 miljoen minder belastinggeld en een veel natuurlijker geheel. Helaas kon het door Evert voorbereide voorstel, mede ingediend door de BVH en ondersteund door de SP, niet op een raadsmeerderheid rekenen. Oorzaak was de eerder toegezegde steun van D66, die op het allerlaatste moment werd ingetrokken, waardoor er geen raadsmeerderheid was. Reden hiervoor was dat de provincie dit toch al aanbesteed zou hebben. Het is maar welk geluid je wilt laten horen natuurlijk. Ook CDA, SGP, CU en Open(GL/PvdA) stemden tegen.

Eind 2018 zal het ecoduct gerealiseerd zijn. VVD Utrechtse Heuvelrug hoopt te voorkomen dat er nog twee belastinggeld verslindende ecoducten in onze gemeente komen.


Zet cookies aan om de video te tonen.