Voorrang statushouders bij toewijzen huurwoning, tegen uitdrukkelijke zin van VVD

Tot 1 juli 2017 waren gemeenten verplicht statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) voorrang te verlenen bij het toewijzen van een sociale huurwoning. Op initiatief van de VVD heeft de Tweede Kamer deze verplichting afgeschaft. Gemeenten mogen het vanaf 1 juli 2017 nu zelf bepalen.

Ook onze gemeente is verplicht een bepaald aantal statushouders te huisvesten. In een voorstel om de gemeentelijke Huisvestingsverordening te wijzigen, ontbrak de bepaling deze voorkeursbehandeling af te schaffen. Dit vinden wij onredelijk voor degenen die vaak al jaren op een wachtlijst voor een sociale huurwoning staan en hierdoor nog langer moeten wachten.


De VVD-fractie diende daarom het amendement in om eerst op zoek te gaan naar alternatieven, bijvoorbeeld kamerverhuur voor alleenstaande statushouders, huisvesting in modulaire units of in leegstaande zorgcomplexen, etc. Alleen als ondanks (aantoonbare) uiterste inspanningen van het college het verplichte aantal plaatsingen niet gerealiseerd zou worden, zou een voorrang van statushouders onvermijdelijk zijn.

 

Omdat het VVD-amendement niet op steun van andere fracties kon rekenen, is besloten het in te trekken en tegen het uiteindelijke collegevoorstel te stemmen. Tegen de uitdrukkelijke zin van de VVD-fractie heeft de raad de nieuwe Huisvestingsverordening, inclusief de voorrangspositie, uiteindelijk toch aangenomen.