Gaan we met vier of drie wethouders verder tot de verkiezingen na vertrek van Dongen (D66)?

Op vijf mei werd bekend dat wethouder Van Dongen (D66) wegens gezondheidsredenen zal aftreden. De VVD fractie wenst de heer Van Dongen sterkte met zijn herstel en dankt hem voor zijn inzet voor onze gemeente. Door zijn vertrek zijn er nog drie wethouders over.

Deze zijn van de partijen CDA, SGP en OPEN (= GroenLinks en PvdA samenwerking). Deze partijen hebben samen 12 van de 29 zetels in de raad. De raad discussieerde op 18 mei over de vraag of er een vervanger moet komen tot de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. D66 kondigde bij het begin van de vergadering tot ieders verrassing aan dat de fractie een beroep op haar fractievoorzitter Hugo Prakke heeft gedaan om eventueel de positie van vertrekkend wethouder Van Dongen te vervullen mocht de raad kiezen voor doorgaan met vier wethouders. Dit terwijl er was afgesproken eerst over de noodzaak van een nieuwe wethouder te spreken en pas in juni over de eventuele persoon.

De VVD fractie ging in het debat eerst in op de vraag hoeveel wethouders we structureel noodzakelijk vinden voor onze gemeente. Vervolgens gingen we in op de vraag hoe we daar in deze situatie tegenover staan.

Structureel benodigd aantal wethouders

De VVD vindt een kleine maar efficiënt werkende en goed aangestuurde gemeentelijke organisatie belangrijk. Tijdens de verkiezingscampagne van 2014 heeft de VVD gepleit voor 4 wethouders. Dit was mede gezien de extra zorgtaken die we erbij zouden krijgen. Omringende gemeenten van vergelijkbare omvang werken ook met vier wethouders. Andere partijen, waaronder D66, vonden vóór de verkiezingen drie wethouders genoeg. Het werden vier wethouders. Dat kreeg onze steun dan ook in 2014.

Benodigd aantal wethouders tot de verkiezingen?

De vraag lag nu voor of we, zo’n negen maanden voor de verkiezingen, een vervangende wethouder nodig hebben. De VVD fractie wilde het antwoord op deze vraag verkrijgen door te kijken wat er nodig is voor de gemeente. In het AD van 17 mei werd Hugo Prakke geciteerd: “ ..richting de verkiezingen is een eigen wethouder belangrijk. Iemand die de kar trekt”. Of een vierde wethouder goed is voor een partij richting de verkiezingen is voor de VVD fractie geen argument.

Wethouders kosten belastinggeld. Ze krijgen hun salaris en na afloop eventueel wachtgeld. Als een wethouder nodig is om de beoogde resultaten uit het raadsprogramma te behalen dan vindt de VVD dat verantwoorde uitgaven. De VVD fractie wilde dus overtuigd worden dat een vierde wethouder nodig is voor negen maanden.

Door de gezondheidsproblemen van wethouder Van Dongen werken we al geruime tijd met drie wethouders. Dit heeft niet tot grote problemen geleid. Een nieuwe wethouder zal een periode nodig hebben om zich in te werken. Bovendien belast dat inwerken de overgebleven wethouders en de medewerkers. Het ‘aktielijstje’ van wethouder Van Dongen voor de periode tot aan de verkiezingen  betreft vooral economische en recreatieve onderwerpen. De afgelopen maanden hebben andere wethouders zich hier al mee bezig gehouden. Of de gemeente voor de periode tot de verkiezingen een vierde wethouder nodig heeft betwijfelden we dan ook. We waren dan ook zeer benieuwd wat de overgebleven wethouders vonden van hun huidige en verwachte werkdruk? Voorzagen ze problemen als we met drie wethouders verder zouden gaan tot de verkiezingen?

Standpunt college

Wethouder Veldhuizen (CDA) antwoorde namens alle collegeleden dat een nieuwe wethouder pas na de zomer ingewerkt zal zijn. Omdat er in de praktijk in het laatste half jaar geen grote besluiten meer worden genomen denkt het college de doelen uit het raadsprogramma met drie wethouders te kunnen bereiken.

Uitkomst van het debat

Dit glasheldere antwoord van het college bevestigde de VVD fractie in haar vermoedens. Er is simpelweg onvoldoende werk voor een nieuwe, vierde wethouder tot de verkiezingen. Daarom was het VVD fractie oordeel dat er tot de verkiezingen geen vierde wethouder nodig is. Dit standpunt werd ook uitgesproken door het CDA, de SGP, SP, BVH en CU. Alleen OPEN steunde D66. Formeel zal de raad op 8 juni het besluit moeten nemen om met drie wethouders verder te gaan.

 

Rob Jorg