Betutteling houdt winkels verplicht dicht op niet-christelijke feestdagen

Sinds 2013 mogen gemeenten bepalen op welke dagen winkels de vrijheid hebben om open te gaan. Mede op initiatief van de VVD is die vrijheid sindsdien in onze gemeenten geregeld voor ‘de gewone zondagen’: alle winkels mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open zijn.

Doordat winkels vanaf 12.00 uur open mogen zijn wordt er rekening gehouden met kerkgang. Uit evaluaties is gebleken dat de zondagsopening geen blijvende klachten heeft opgeleverd. Winkeliers hebben de verantwoordelijkheid genomen om eventuele (geluidsoverlast) klachten met de omwonenden te bespreken en op te lossen. Ook zijn er niet massaal kleinere winkels omgevallen omdat ze de concurrentie met het grootwinkelbedrijf niet kunnen voeren. We zijn als VVD tevreden dat ondernemers zelf kunnen bepalen hoe ze anno 2017 concurreren met ontwikkelingen als online shoppen. Uit de zondagse drukte in m.n. de supermarkten blijkt dat de opening voorziet in een grote behoefte van onze inwoners.  Deze opening zorgt ook voor extra werkgelegenheid die anders zou wegvloeien naar omringende gemeenten.

Wat nog niet geregeld is voor onze gemeenten is dat winkels op niet (of minder) christelijke feestdagen de zondagsopening mogen hanteren. Dit gaat dan om dagen als tweede Paasdag, tweede Pinksterdag, tweede Kerstdag, Nieuwjaarsdag  en Hemelvaartsdag. Dit is extra vreemd gezien de recreatieve bestemming van onze gemeenten. In omringende gemeenten zoals Zeist, Veenendaal, Rhenen en Bunnik is die vrijheid er wel.  

Om de vrijheid van winkelopening op deze feestdagen mogelijk te maken hebben we als VVD samen met D66 en de BVH een initiatief-raadsvoorstel ingediend. Samen vertegenwoordigen we 13 van de 29 raadszetels. Tijdens de raadsvergadering van 13 april bleek echter dat de andere partijen dit voorstel niet steunen.

De christelijke partijen, aangevoerd door het CDA, hadden geen principiële of religieuze bezwaren tegen de zondagsopening op deze niet-christelijke feestdagen. Toch waren ze tegen het voorstel. Deze partijen willen ‘de collectieve vrije dagen beschermen’. Dat betekend dat ze willen dat de gemeente bepaalt wanneer mensen hun vrije dagen hebben. De VVD vindt dat mensen zelf mogen bepalen wanneer ze vrij willen zijn, daar hebben we de overheid niet voor nodig.

De linkse partijen zoals de SP en OPEN (=GL + PvdA) willen medewerkers beschermen tegen werkgevers. Ze zijn bang dat er druk wordt uitgeoefend om te werken op feestdagen.  OPEN wil eventueel alsnog instemmen met het initiatief-raadsvoorstel als blijkt dat er voldoende draagvlak is onder werknemers voor deze uitbreiding van de winkelvrijheid. De VVD is van mening dat werknemers die overheidsbescherming niet nodig hebben, ze kunnen dit zelf wel afspreken met hun werkgevers.

Ondanks onze overtuiging dat medewerkers heel goed in staat zijn om voor zichzelf op te komen gaan we samen met onze mede-initiatiefnemers in gesprek met OPEN om uit te vinden hoe we dat draagvlak bij medewerkers dan moeten vaststellen.  We hebben ons initiatief-raadsvoorstel daarom  ingetrokken in de hoop later wel voldoende steun te krijgen.

Rob Jorg