Zuylestein dreigt het decor te worden van een melkgeitenhouderij met 1000 biologische melkgeiten!

Zuylestein dreigt het decor te worden van een melkgeitenhouderij met 1000 biologische melkgeiten! Hierbij de vragen die door ons raadslid Ron van der Laan zijn gesteld aan het college van B&W. (Ter behandeling op 11 mei tijdens de Open Agenda Ruimte)


 Onlangs heeft het college een vergunning afgegeven voor de bouw van een megastal voor het houden van ongeveer 1000 melkgeiten bij een pachter van het Landgoed Zuylestein in Leersum.

De eigenaresse van het Landgoed, mevrouw De Brauwere, heeft op 18 april aan alle raadsleden een e-mail gestuurd waarin zij haar bezorgdheid uit over de gang van zaken rondom de ontwikkelingen van de voorgenomen oprichting van een melkgeitenhouderij. 

Niet alleen mevrouw De Brauwere maakt zich grote zorgen over het voorbestaan van het landgoed, zegt zij zelf, maar ook de omwonenden zijn bevreesd voor de gezondheidsrisico' s die hier kunnen optreden. 


De VVD heeft de volgende vragen:


1. Vindt u de ontwikkeling van een megastal voor geiten op deze locatie gewenst? Zo niet, wat heeft u er aan gedaan om dit te voorkomen?



1A. Hoeveel geiten mogen er maximaal worden gehouden?



2. Kunt u zich voorstellen dat een melkgeitenhouderij op deze locatie de aantrekkelijkheid van de Stichtse Lustwaranda kan aantasten met als gevolg een verslechtering van de voor onze gemeente zo belangrijke toeristische sector?


3. De woonhuizen aan de Zuylesteinse weg vallen onder het beschermd dorpsgezicht Amerongen. In hoeverre worden de landschapswaarden verstoord daardoor? Is dit bij de besluitvorming betrokken?



4. In de aanvraag is het bedrijf gepresenteerd als een biologisch bedrijf, maar in feite heeft het college de stal vergund ten behoeve van een ‘gangbaar’ bedrijf. Aldus passeert het college EG-regelgeving over de beschikbare ruimte per geit, de vraag of vrije uitloop mogelijk is, het maximum aantal geiten per hectare, de herkomst van voeder en dieren, etc. Uit de aanvraag en de voorgenomen bedrijfsvoering blijkt dat de locatie niet geschikt is om te voldoen aan biologische eisen.

Waarom worden de ‘biologische’ eisen genegeerd?



5. Indien sprake is van vrije uitloop-geiten: Is daar wel voordoende ruimte voor (niet alleen fysiek, maar ook hoe dicht komen ze dan bij de belendende huizen en het wandelpad dat langs de weilanden loopt?



6. De Zuylesteinse weg en Kersweg (+ de rest van de bebouwde kom) komen daarmee toch in de stank te staan (ZW-wind). Is dat onderzocht?


6A. Kunt u uitleggen hoe het met de geur-cirkels zit met en zonder vrije uitloop ten behoeve van de woningen aan de Zuylensteinse weg (en verder) en ten behoeve van de woningen op het landgoed?


6B. In het vastgesteld milieubeleidsplan en onderdeel van de klimaatneutrale gemeente in 2035,  is een van de strategische doelen Kwaliteit Leefomgeving. 

Heeft u onderzocht of de oprichting van deze geitenhouderij invloed heeft op de formuleerde ambities? 



7. Hoe kunt u garanderen dat de bewoners in de directe omgeving en bezoekers van het landgoed geen gezondheidsrisico’s lopen en of stankoverlast ervaren?



8. De door de raad vastgestelde welstandsnota vereist ter plaatse een kleinschalig gebouw maar dat grotere (50m) gebouwen geleed moeten zijn, en dat met pannen of riet wordt gedekt.

Waarom wordt de welstandsnota voor een belangrijk deel ter zijde geschoven zodat een zeer volumineus, niet-geleed en met golfplaten gedekt gebouw wordt kan worden geplaatst?



9. Is er een belangenafweging gemaakt tussen het belang van de geitenhouderij enerzijds en de (financiële) gevolgen voor het landgoed Zuylestein, gezondheidsrisico’s voor de omwonenden en wandelaars, aantasting van de Stichtse Lustwaranda en derhalve de toeristensector anderzijds?



10. Als de Raad vindt dat de ontwikkeling van megastallen in het gemeente Utrechtse Heuvelrug ongewenst is, bent u dan bereid om de regelgeving in bestaande en nieuwe bestemmingsplannen aan te passen zodat dergelijke ontwikkelingen op voorhand niet meer kunnen plaatsvinden?




Ron van der Laan

VVD Fractie

22 april 2017