Toch extra krediet voor Brandweerkazerne Maarn-Maarsbergen

Omdat de raad in juli 2014 akkoord was gegaan met een krediet van 1.7 Mio Euro voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne Maarn-Maarsbergen kwam eind vorig jaar het verzoek van het college voor een extra krediet van 350K als een koude douche. Onze eerste reactie was dan ook: Nee, natuurlijk niet. Dan maar een simpeler uitvoering van de kazerne.

Uiteindelijk zijn we, wel knarsetandend, akkoord gegaan. En ik wil u graag uitleggen waarom. Ten eerste bleek dat het aankoopbedrag van de grond, zijnde 225K, niet was meegenomen in de begroting. De raad was er in 2014  akkoord mee gegaan dat het college later een extra krediet zou kunnen aanvragen indien het budget door de grondkosten overschreden zou worden. Daarnaast was er extra geld nodig vanwege hogere aanloopkosten (langere besluitvorming), duurdere materialen (crisisprijzen t.o.v. huidige prijzen) en een hogere investering voor het installatiewerk, nodig om de duurzaamheidsquote te halen.

We krijgen nu een fraaie brandweerkazerne in Maarn, met zwart geblakerd hout en veel glas. Om binnen het budget te blijven zou dat een tandje minder kunnen. Maar een nieuwe (goedkopere) kazerne ontwerpen zou én de besparingen vrijwel zeker opsouperen én de bouw van de kazerne met enkele jaren vertragen. En dat laatste zou ook weer tot problemen leiden. Ten eerste voldoen de huidige kazernes in Maarn en in Maarsbergen niet aan verschillende Arbo-eisen, maar misschien “vervelender” nog zou dat de bouw van de spoortunnel in Maarsbergen kunnen vertragen. De kazerne in Maarsbergen moet verdwenen zijn voor begonnen wordt met de bouw van het tracé. En dat kan niet eerder vóór de kazerne in Maarn gereed is. Tenslotte zou nog getornd kunnen worden aan de duurzaamheidsquote, maar dat wilde (gelukkig) niemand.

En gezien dit grote maatschappelijke belang zijn uiteindelijk alle partijen akkoord gegaan, zoals gezegd schoorvoetend en knarsetanden, met de goedkeuring van het extra krediet. En hopelijk staat er ergens in 2018 een mooie nieuwe kazerne tussen Maarn en Maarsbergen ! “Een robuust en stoer gebouw”, volgens de architect.

 

Evert de Boer

Raadslid VVD