Klassenjustitie bij Gooyerdijk 18?

Op de Gooyerdijk 18 in Leersum zou illegaal een tuin en een hertenkampje zijn aangelegd op agrarische grond, een boom omgehakt, bijgebouwen zijn opgetrokken en een te hoog hek zijn geplaatst. Na constatering hiervan zou de gemeente dit alles hebben goedgekeurd. In vakjargon: gedoogd! Volgens velen zou hier klassenjustitie zijn toegepast, want het gaat tenslotte om Afrojack. Maar klopt dat allemaal wel?

Er zijn aardig wat publicaties hierover geweest. De strekking was steeds dat hier alles wordt toegestaan waar bij dit soort activiteiten elders gehandhaafd wordt en boetes uitgedeeld worden. Aanleiding voor de VVD om vragen te stellen in de raad:

1.      Is het college van plan om op bepaalde punten nog te handhaven? (Bijgebouwen, het gebruik van agrarische gronden voor andere doeleinden)

2.      De bestemming moet worden gewijzigd. Wie betaalt dat?

3.      In het buitengebied mag een hek op de erfgrens slechts 2,00 meter hoog zijn. Waarom wordt dit hek met een hoogte van 2,35 meter gedoogd?

Het college had een glashelder antwoord op deze vragen. Ten eerste zijn de meeste geconstateerde wijzigen niet uitgevoerd door de huidige eigenaar, maar al jaren daarvoor.

Ten tweede zijn de overtredingen wel geconstateerd en is de eigenaar gemeld, dat er een aanvraag moet worden ingediend om de wijzigingen eventueel te legaliseren. De gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of illegale wijzigingen kunnen worden gelegaliseerd.

Het college is dus in afwachting van een aanvraag tot bestemmingswijziging en heeft nog niets besloten. Sterker nog, de raad moet nog gaan beslissen over een bestemmingsplanwijziging hierover, niet het college.

Er wordt dus niets gedoogd en beslissingen moeten nog genomen worden. Er klopt niets van de meldingen in de media.

Peter van der Zee