Geen woningbouw ten zuiden van de Nieuwe Steeg in Leersum

Zo berichtte De Kaap in april over de uitkomst van de behandeling door de raad van het collegevoorstel om landgoed Zuylestein toestemming te geven voor het bouwen van woningen op agrarische grond. Uit de kop van het artikel zou je kunnen afleiden dat het hier ging om een woonwijk of misschien nog meer. Het ging echter om slechts vijf woningen. Wat was er aan de hand?

De eigenares van het landgoed Zuylestein heeft in haar visiedocument over de toekomst het landgoed voorstellen opgenomen om maximaal elf woningen te bouwen verspreid over verschillende locaties rond het landgoed. Een van die locaties lag ten zuiden van de Nieuwe Steeg te Leersum. Een smalle en lange strook grond die nu de bestemming agrarisch kent. De reden om te willen bouwen is om de exploitatierekening van het landgoed rond te krijgen. Naast andere activiteiten is het bouwen van woningen op verpachte grond een manier om op een duurzame wijze inkomsten voor een landgoed te genereren.

Tijdens de diverse bijeenkomsten werd al snel duidelijk dat er veel bezwaren kleven aan dit plan. Behalve dat de bestemming van de grond woningbouw niet toestaat, zagen ook veel bewoners aan de nieuwe steeg hierin een bedreiging van hun woongenot en maakten zich zorgen voor precedent schepping. Ron van der Laan en Peter van der Zee zijn naar de bewoners gegaan en heb hun bezwaren aangehoord. Al vrij snel was onze fractie van mening dat we aan de ene kant wel het landgoed tegemoet willen komen in haar zoektocht naar een duurzaam verdienmodel c.q. economische peiler, en aan de andere kant rekening willen houden met de aanwezige situatie(bestemming van de grond, zichtlijnen enz.) en de bezwaren van de bewoners.

Binnen de kortste keren werd een actiecomité opgericht dat insprak tijdens de commissievergaderingen en meer dan 700 handtekening verzamelde. Ondertussen werd ook bij de andere politieke partijen het draagvlak van het collegevoorstel steeds minder. De druk en inspraak vanuit de buurt heeft hierbij zeker een rol gespeeld. Door de samenwerking met andere partijen op te zoeken hebben Ron en Peter een wijzigingsvoorstel ingediend. Hierin stelden zij voor om het collegevoorstel te wijzigen door geen woningen te bouwen aan de Nieuwe Steeg in Leersum maar wel vijf tot zeven woningen toe te staan bij Wayestein in Amerongen. Daarnaast zouden overige alternatieve verdienmogelijkheden verder onderzocht moeten worden.

Daarin konden bijna alle politieke partijen zich vinden, evenals de wethouder en de eigenares van het landgoed. Toen het gewijzigde raadsvoorstel werd aangekomen, klonk er luid applaus van de tribune.

Ron van der Laan