Nieuwe Openbare Verlichting – zijn we daar blij mee? Nee!

Met het vaststellen van de Nota Openbare Verlichting is de gemeenteraad op 12 mei jl. akkoord gegaan met het totaal vernieuwen van de openbare verlichting in onze gemeente in de komende jaren. De gemeente doet dat in eigen beheer maar zal de aanschaf van masten en armaturen, het soort verlichting, beheer en onderhoud overlaten aan een nog te zoeken marktpartij. Mede op basis van een pilot in Doorn Noord is besloten het aantal masten terug te brengen van 8400 naar minder dan 6000. Dat betekent dus een aanzienlijke achteruitgang in de woonwijken, winkelstraten en doorgaande wegen.

Om tot een zo goed mogelijk besluit te komen zijn met interne vakdisciplines en verschillende belangengroepen de doelen voor het beleid opgesteld. Deze zijn:

·         Een goede verkeersveiligheid bij duister

·         Bijdragen aan de sociale veiligheid

·         Het vergroten van de duurzaamheid

·         Het beperken van lichthinder voor bewoners, flora en fauna

·         Vereenvoudigen beheer en onderhoud

·         Zo goed mogelijk verlichten tegen zo laag mogelijke kosten

In deze uitgangsstellingen kunnen wij ons uitstekend vinden, waarbij de eerste twee voor ons van wezenlijk belang zijn. En daar zijn wij dan ook frontaal in botsing gekomen met het voorstel van het college. De norm voor verlichting wordt uitgedrukt in de term gelijkmatigheid en die wordt voornamelijk bepaald door de hoogte en afstand van de masten. De landelijke norm is gesteld op 0,20. Maar in de nota wordt uitgegaan van een gelijkmatigheid van 0,10! De helft dus! Waar in verschillende wijken van onze gemeente al geklaagd wordt over te weinig verlichting wordt deze met het voorstel nog verder teruggebracht. Niet goed voor de verkeersveiligheid en zeker niet voor de sociale veiligheid. En dat in een gemeente waar de gemiddelde leeftijd hoog is. Het kan zo maar zijn dat ouderen om die reden ’s-avonds minder makkelijk de straat op gaan!

Daarom hebben wij samen met BVH een amendement ingediend met het verzoek te kiezen voor een lichtniveau dat niet minder is dan in de huidige situatie en dat de verkeers- en sociale veiligheid voor alle inwoners waarborgt. Maar de andere partijen vonden kosten en duurzaamheid blijkbaar belangrijker en gingen niet met ons mee. En mede vanwege het feit dat de Nota niet voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen bleef er voor ons dan ook niets anders over dan tegen de Nota te stemmen. De tijd zal leren wie gelijk had. Onze inwoners zullen uiteindelijk bepalen of ze goed kunnen leven met onze nieuwe verlichting.

Evert de Boer   

Raadslid VVD