VVD stemt in met extra budget voor gemeentelijke reorganisatie


Op donderdag 10 maart sprak de gemeenteraad over de aanvraag voor een extra budget van €470.000,- voor de lopende reorganisatie. Hieronder de tekst die ik hierbij heb uitgesproken:

Spreektekst:

De VVD staat voor een kleine, efficiënte en doeltreffende gemeentelijke organisatie.

Uit verschillende onderzoeken naar het functioneren van de gemeentelijke organisatie bleek dat dit niet het geval is.

Daarom hebben we met elkaar in het Raadsprogramma opgenomen dat de organisatiestructuur en cultuur moet worden aangepast. Ook de VVD vond en vindt dit een belangrijk onderdeel van het Raadsprogramma. Wij krijgen als volksvertegenwoordigers nog steeds voorbeelden te horen die investeringen in een reorganisatie rechtvaardigen.

Op 25 sept 2014 hebben we als raad het formele besluit genomen om de reorganisatie te starten. We hebben toen in totaal € 690.000,- beschikbaar gesteld. De VVD heeft hier toen mee ingestemd omdat deze investering zou leiden tot een structurele jaarlijkse besparing van een miljoen Euro’s en tot de gewenste kwaliteitsverbetering in de dienstverlening.  €406.000,- kon betaald worden uit de begroting. Omdat hierin niet voldoende ruimte was om het hele bedrag te dekken stelde het college voor dat we het resterende bedrag ‘éénmalig betalen uit onze spaarpot, de algemene reserve’. Hoewel we als VVD vinden dat we alleen in het uiterste geval uit onze spaarpot geld moeten halen stemden we hiermee toch in gezien het belang van de reorganisatie.

Nu blijkt dat er nog eens €470.000,- nodig is. Er zijn meer medewerkers boventallig verklaard en dat geeft meer personeelslasten. Blijkbaar was dit in 2014 niet te voorzien. Dat er een extra bedrag nodig is, werd ons in september 2015 door de gemeentesecretaris gemeld tijdens een beeldvormend overleg.

Gezien het belang van de reorganisatie voor onze inwoners, ondernemers en medewerkers stemt de VVD in met de extra gevraagde bijna half miljoen. Dit is nodig voor een kleine, efficiënte en doeltreffende organisatie.

De VVD is daarnaast voorstander van transparante financiën. In het voorstel staat dat we het extra benodigde geld uit onze spaarpot halen. Daar is de VVD het niet mee eens. Daarmee worden de financiën minder transparant. Het is ook niet nodig zoals blijkt uit de onlangs verschenen derde financiële rapportage over 2015. De besluiten die tot deze extra kosten leiden, zijn in 2015 genomen. Het is dan ook correcter dat de extra kosten ten laste van 2015 komen. Daarom hebben we samen met de BVH het amendement ingediend.

Uitkomst van de raadsbespreking:
Ondanks het feit dat wethouder van Dongen (D66) ons amendement ondersteunde hebben we er net geen meerderheid voor behaald. We kregen nog wel steun van een deel van de SP-fractie voor ons amendement.

Uiteindelijk heeft de raad unaniem ingestemd met de extra €470.000,- voor de reorganisatie.

 

Rob Jorg
Fractievoorzitter VVD Utrechtse Heuvelrug